Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите настояват властта да вземе мерки за успокояване на напрежението в Асеновград

Снимка: Ани Петрова, БНР
Депутатите от всички парламентарните групи настояха властта да вземе адекватни мерки, за да се успокои напрежението в Асеновград, да бъдат наказани виновните и да се разкрият причините, довели до агресията там.

Емил Христов от ГЕРБ коментира, че станалото в Асеновград не е етнически конфликт, а по-скоро елемент от битовата престъпност:
За съжаление зачестяват подобни сблъсъци. Трябва да се направи нещо в обществото ,така че да успокоим хората. Не може всичко да решаваме чрез агресия.

Красимир Янков от БСП призова управлението да предложи адекватни мерки, за да не ставаме свидетели периодично на подобни конфликти:
Не може да бъде квалифицирано нито като елемент от конвенционалната престъпност, битова престъпност. Не бива да прибързваме и да обявяваме, че е конфликт между етнически общности.
 
Стефан Августинов от Изпълнителното бюро на "Воля" коментира, че не бива да се допуска език на омразата:
Искрено се надявам това да е конфликт на битова основа и да не създаваме напрежение, което може да прерасне в етническо. Не бива да се допуска фрагментиране на българското общество.

Йордан Цонев от ДПС апелира да се преосмисли езика на омразата в българския политически живот:
Подобен тип вандалски, бандитски прояви, няма как, винаги сме осъждали такъв тип прояви, независимо от каква етническа група и от кого са извършени. Агресивният език, използван от българските националисти, поражда агресия.

Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" контрира:
Много добре знаете, че повече от 20 и няколко години в България това непрекъснато се случва в различни градове, махали, села и етнически проблеми има наистина и те са инспирирани именно от това, че държавата абдикира вече 20 и няколко години от решаването на тези проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!