Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на деца с увреждания ще получат помощ за отопление и увеличените детските надбавки

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС
Семействата на деца с увреждания няма да загубят правото на целева помощ за отопление заради увеличения размер на помощта за деца.
Това уверение даде министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дебат в парламента, посветен на хората с увреждания.
Министерството ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на пълнолетните хора с увреждания

Наистина след увеличаването на семейната помощ за деца със степен на увреждане над 90 процента и чужда помощ, която от началото на тази година е в размер на 930 лева, се получава рязък спад след навършване на тези години в размера на финансовата подкрепа на вече пълнолетните лица, призна социалния министър Бисер Петков. До края на септември той ще трябва да информира депутатите какви мерки са предприети за устойчивост на услугите "личен" и "социален" асистент" и "домашен помощник".

След дебата в парламента майки на деца с увреждания изразиха готовност да излязат на протест с мотива, че няма реални промени:

От какво да сме доволни. Нищо не се случва отново, това разбрахме и ни е достатъчно.

Какви срокове? За какво? За някакви асистенти и социални услуги. Просто нямам думи. От тук нататък протести, докато сме живи.

Пак сме навън, докато не стане, каквото трябва.

Дебат имаше, просто ГЕРБ показа за пореден път, че за тях не е важно какво ще е отношението към хората с увреждания, а да си прокарат техните политики и да направят така, както на тях им е изгодно.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!