Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите във Великобритания изпитват трудности с привличане на кадри

Снимка: Иванка Петрова

Работодателите във Великобритания изпитват трудности с привличане на кадри. Поради несигурността около Брекзит тези, които вече имат работа, не смеят да си търсят нова, дори да са недоволни, а онези, които са готови да дойдат от Европа, нямат яснота за бъдещето си.

Почти всички фирми, участвали в проучване на Open University, са заявили, че изпитват трудности да намерят работници с необходимите умения. Това, от друга страна, увеличава и разходите на компаниите да си намират кадри. Те харчат повече за реклама и за обучение на недостатъчно квалифицирани кадри.

Проблемът се наблюдава, откакто британците миналата година гласуваха за Брекзит. Мнозина не си търсят нова работа поради опасения, че в несигурните времена могат да загубят и това, което имат. А за гражданите от Европейския съюз започването на работа на Острова крие много рискове поради неяснотата около бъдещите миграционни правила.

Броят на европейските работници във Великобритания е намалял с 50 000 през последните три месеца, показва официалната статистика.

В същото време безработицата е на най-ниското равнище от 1975 година, откогато се води подобна статистика.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!