Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режат заплати на депутати в Северна Ирландия

Снимка: Милена Очипалска

В Северна Ирландия беше подета кампания за спиране на заплащането на политиците, докато не постигнат споразумение за съставяне на правителство на провинцията. Северна Ирландия е без парламент от януари насам, а всички опити за решаване на кризата се провалиха.

Бивш член на независим финансов орган, който определя заплатите на депутатите в местното събрание – Стормонт, поиска спиране на техните плащания. Алан Маккилън, който също е и бивш полицейски шеф, каза, че да се продължава с плащането на заплати на членове на нефункциониращ парламент означава хвърлянето на вятъра на 1 милион паунда от парите на данъкоплатците всеки месец.

Към призива на Маккилън се присъедини и депутатът от Социалдемократическата и лейбъристка партия Никола Малън с думите, че никой не трябва да получава пари за работа, която не е свършил.

Средната годишна депутатска заплата в Северна Ирландия е 49 500 паунда. Надеждата за постигане на сделка угасна и след последното поредно удължаване на срока от министъра за Северна Ирландия, Джеймс Броукъншър, който засега се въздържа от крайна мярка като налагане на пряко управление от Лондон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!