Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Русия отново демонстрираха разногласия по решаването на кризата в Сирия

Федерика Могерини и Сергей Лавров в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) и Русия отново демонстрираха разногласия по решаването на кризата в Сирия. След срещата си в Брюксел първите дипломати Федерика Могерини и Сергей Лавров публично размениха реплики относно необходимостта от европейски санкции срещу режима на Башал ал Асад.

Върховният представител по външната политика на ЕС обяви, че с руския външен министър са установили сфери, в които двете страни могат да си сътрудничат. Точно тогава обаче Лавров обвини ЕС, че икономическите санкции, които заедно със САЩ налага на режима на Асад, вредят на хуманитарната ситуация в Сирия: 

Санкциите много пречат на производството на стоки от първа необходимост в Сирийската арабска република, включително лекарства. Страната имаше добре развита фармацевтична индустрия, но тя беше покосена от санкциите, наложени от нашите западни колеги. 

Федерика Могерини незабавно опроверга твърдението:

Нито една от нашите санкции срещу Сирия не засяга цивилното население. Всички те са насочени само срещу лицата, които имат отговорност за войната. 

Могерини допълни, че ЕС е дал близо 10 милиарда евро в помощ на сирийците и се гордее, че не е военен играч на територията на страната. Тя повтори, че е нужно политическо решение, приемливо за всички обществени групи в Сирия.

След въпрос на журналисти Лавров не потвърди конкретно намеренията да експулсира 30 американски дипломати от Москва заради замразените в САЩ руски активи, както някои медии информираха:

Ако видим, че Вашингтон не смята за необходимо да спазва международните си ангажименти, ще приемем ответни мерки. Според закона на дипломацията в основата на всички отношения е реципрочността.

Миналия декември по нареждане на Барак Обама американските власти конфискуваха руски дипломатически имоти по обвинения в шпионска дейност срещу кампанията на президентските избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!