Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Узаконяват ли се жилища във видинския квартал "Нов път"

4
Снимка: Радио Видин

Незаконните постройки на малцинствата са резултат на дългогодишно неглижиране на проблема от страна на местните власти. Тези квартали се отличават с лоша инфраструктура, липса на обществени услуги, липса на регулация и висок процент незаконност на построените къщи. В последното десетилетие основен проблем за малцинствата беше липсата на процедура за узаконяване на незаконните им къщи. Ситуацията във видинския кв. “Нов път”, където живеят над 17 000 души не е по-различна. Кварталът съществува от преди Втората световна война, но много къщи там продължават да са незаконни. С историята и първите проблеми около регистрацията на жилищата ни запозна Светлана Кръстева, началник на Държавен архив - Видин. 

"За първи път подобен проблем е регистриран в журнално постановление на заседание на видинския градски общински съвет от 5 май 1880 година. Тогава е решено преместването на дъсчените работилници в района на река Дунав, като за целта се изкупят къщи, които се помещават в този район. На семействата, живеещи в тях е трябвало да бъде платено обезщетение от 300 гроша ... С постановление от извънредно заседание на видинския общински съвет от месец май 1885 година се взима решение за упълномощаването на кмета Димитър Златарев да потърси чрез съда неплатените наеми от жители на Видин, които са построили своите къщи плетарки на градски места, край крепостния ров на пазара" - разказа Светлана Кръстева.  


Жилищните проблеми в квартал "Нов път" днес наистина са сериозни и тяхното решение не търпи отлагане във времето, поясни Генади Велков, председател на Общински съвет Видин. 

"Видинският квартал е един от най- добрите, в сравнение с много други ромски квартали в страната. От две години ние успешно продаваме имоти в квартала, за да могат хората да узаконят своето водоснабдяване и електрозахранване. Считам, че голяма част от хората в квартала, които са образовани, успяват да се реализират успешно в страната и чужбина."


Вече е проведена необходимата разяснителна кампания сред населението на видинския квартал и резултатите са налице, смята Донка Панайотова, учредител и ръководител на Сдружение "Организация Дром", Видин. Според нея от решаващо значение е имотите да бъдат узаконени, за да може да се кандидатства по бъдещи проекти за подобряване на цялостната инфраструктура в квартала. 

Разговаряхме и с жителите там. Оказва се, че голяма част от тях искат да узаконят жилищата си, но нямат необходимите средства, а тези, които разполагат с такива, отдавна вече са го направили. Васил Тодоров и Сотир Панков имат напълно узаконени къщи в центъра на видинския квартал, но от години не живеят в тях. Те имат и незаконни имоти и искат да ги узаконят. 

"Имам къща на три етажа и съм я подарил на децата. Тя е законна, но аз не живея в нея. Живея в друга незаконна къща в Новоселци. Чувствам се добре ... Ние сме тук преселници. Преди живеехме в различни квартали на града, но доктор Бърни Бончев ни набута тук и сега живеем тук. Казват, че искат да ни интегрират - преди не беше ли интеграция, когато живеехме сред българите" - казват Васил Тодоров и Сотир Панков.


От Община Видин поясниха, че няма облекчения, както и възможност за разсрочено плащане на дължимата сума след изготвена оценка на желания за закупуване имот. Условията за узаконяване на имоти във видинския квартал "Нов път" са подробно описани в Наредбата за управление и разпореждане с общински имоти на територията на общината. Подробна информация може да бъде намерена на интернет сайта, както и на място в административната сграда на Община Видин. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45