Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корбин е готов да поеме отговорността за преговори за Брекзит, ако стане премиер

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джеръми Корбин ще изложи по-късно днес своите виждания за Брекзит на среща в Брюксел с главния преговарящ от Европейската комисия Мишел Барние. Това става в момент, в който правителството ще публикува Закона за отмяна на законодателството на ЕС във Великобритания.

Джеръми Корбин ще заяви, че той е готов да поеме отговорността за преговорите за Брекзит, ако стане премиер. Разклатените позиции на Тереза Мей пораждат спекулации, че може да се стигне до нови общи избори.

Мишел Барние днес ще се срещне също с първите министри на Шотландия и Уелс, Никола Стърджън и Каруин Джоунс. Той обаче подчерта, че може да води преговори за Брекзит единствено с британското правителство.

Консерваторите твърдят, че Корбин по-скоро ще се предаде на ЕС, отколкото ще преговаря, но лидерът на лейбъристите изтъкна, че е готов да преговаря с европейските съседи от позицията на взаимен респект и приятелство.

В същото време днес правителството обявява Закона за отмяна на европейското законодателство. Това е първият от общо осем закона, които трябва да проправят пътя към Брекзит и е смятан като много важна първа стъпка в този процес. Депутатите ще започнат неговото обсъждане, но гласуване не се очаква по-рано от октомври.

Вторият кръг от официалните преговори между Брюксел и Лондон е насрочен за понеделник.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!