Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещият Крис Еванс – най-скъпо платеният служител на Би Би Си

| обновено на 19.07.17 в 18:23
Снимка: БТА

Популярният радио- и телевизионен водещ Крис Еванс е най-скъпо платеният служител на Би Би Си с 2 милиона и 250 хиляди паунда годишно. Публикуваните данни за заплатите на служителите в Би Би Си показват голяма разлика между най-скъпо платените мъже и жени в професията.

За първи път в своята 95-годишна история медийната корпорация оповести заплатите на нейните звезди, което стана по настояване на правителството. 
Еванс, който е водещ на сутрешното шоу по Радио 2 на Би Би Си, както и на  други предавания по телевизията, сред които и една серия от "Top Gear", оглавява класацията с огромната сума за финансовата година, смятана от април 2016-а до април 2017-а. 

Крис представя най-популярното сутрешно шоу по най-популярното радио в цяла Европа. Крис работи в телевизията, прави много други неща. Пазарът го изисква. Ако трябва да дадем на аудиторията това, което иска, трябва да платим на тези големи звезди и водещи, заяви генералният директор на корпорацията лорд Тони Хол в защита на звездата за получаваното възнаграждение. 

Донякъде изненадващо, най-скъпо платената звезда при жените е Клаудия Уинкелман, която има по-епизодични изяви, но е получила  малко под половин милион паунда. Голямата разлика в заплащането при мъжете и жените предвещава буря от недоволство сред нежния пол. От общо 96 служители със заплати над 150 000 паунда годишно само една трета са жени, а само две са в челната десятка.

Лорд Хол заяви, че има много какво да се желае в тази посока и е готов да направи всичко възможно до 2-3 години тази пропаст да бъде заличена:
Искам да изравня участието на мъжете и жените по нашите радио- и телевизионни канали. Отбелязваме напредък, но има още много какво да се направи по заплащането. Аз съм твърдо решен да следвам правилната политика.

Втори в списъка на "милионерите" е спортният водещ на предаването "Мач на деня“ Гари Линекер с близо милион и 800 хиляди заплата. Алън Шиърър, който се изявява само като специалист-коментатор в същото предаване, печели 400 000 паунда годишно. Втората най-добре платена жена е водещата на The One Show Алекс Джоунс също с 400 000 паунда. 

Би Би Си се финансира със събираните лицензни такси от всяко британско домакинство и има централна роля в отразяването на британския обществен живот, като показва всичко от кралски сватби и спортни събития до местни новини и сапунени опери по телевизията, радиото и онлайн сайтове. Докато Би Би Си се радва на голяма популярност по света, във Великобритания срещу корпорацията се надигат все повече гласове от конкуренцията, че лицензът ѝ дава несправедливо преимущество на пазара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Би Би Си днес ще оповести публично заплатите на служителите на медийната корпорация

Официалните данни ще станат ясни по-късно днес, но вече се знае, че 96 души получават над 150 000 паунда, като две трети от тях са мъже. Генералният директор на Би Би Си лорд Хил призна, че има проблем, свързан с пола, при заплащането. Недоволството..

публикувано на 19.07.17 в 12:07