Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп призова сенаторите да гласуват за подмяна на Обамакеър

Снимка: БТА

Анализ на конгресната бюджетна комисия в Съединените щати показва, че последният вариант на законопроекта на републиканците за здравна реформа би довел до десетки милиони хора без осигуряване. В същото време президентът Доналд Тръмп призова сенатори републиканци да намерят начин да загърбят различията си и да гласуват подмяната на действащия в момента Закон за здравното осигуряване, известен като "Обамакеър".

Дебатът за здравна реформа доведе до разцепление в редиците на републиканците. Част от тях смятат, че предложението не е достатъчно за намаляване ролята на правителството на пазара за осигуровки, а други изразиха опасения, че готвените съкращения ще костват здравните грижи на милиони по-бедни американци. В търсене на решение по-рано през седмицата президентът Доналд Тръмп призова законодателите да гласуват сега отмяна на Обамакеър, а по-късно да приемат и нов закон.

Според безпартийната бюджетна комисия подобна мярка би отнела здравното осигуряване на 32 милиона американци в следващото десетилетие, като броят на загубилите осигуровки само през 2018 г. би бил 17 милиона.

Така предложението за отмени сега и за нов закон по-късно става все по-неосезаемо, още повече с коментара на президента, който той направи пред републикански сенатори, преди да излезе анализът на комисията:

Можем да отменим, но би трябвало да отменим и заменим и не трябва да си тръгваме от този град преди сме свършили тази работа, преди този закон да е достигнал бюрото ми и преди всички да се съберем в Овалния кабинет. Аз ще го подпиша и ние ще празнуваме от името на американския народ.

След срещата лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл посочи, че следващата седмица може да се стигне до вот за това дали да се започне дебат по отмяната на Обамакеър, без да има алтернативен нов закон. Маконъл каза, че може да се гласува и мярка, която включва отмяна и заместване.

Съпартиецът му Джон Корнин посочи, че останал с впечатлението, че има по-голяма вероятност да се гласува отмяна и замяна, отколкото само отмяна.

В същото време демократите смятат, че заключението на бюджетната комисия в Конгреса доказва твърденията им, че отмяната на Обамакеър би довела до опустошаване на американската здравна система.

Действащата здравна политика в страната даде възможност на около 20 милиона неосигурени преди американци да се сдобият със здравни грижи, но републиканците са на мнение, че вследствие на закона цените на услугите са се повишили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Над половината американци оценяват негативно дейността на Тръмп като президент

Над половината американци оценяват като цяло негативно дейността на Доналд Тръмп на президентския пост и се страхуват от терористи, финансова криза, ядрен удар и кибератаки. Това сочат данните от проучване, проведено от агенция Блумбърг, предаде ТАСС...

публикувано на 19.07.17 в 07:47

Белият дом: Смехотворни са опитите на медиите да представят за "тайна" разговора Тръмп – Путин

Смехотворни са опитите на медиите да представят за "тайна" срещата между президентите на Съединените щати и Русия този месец в Хамбург, заяви на брифинг заместник-говорителят на Белия дом Сара Сандърс . Тя подчерта, че беседата, която се състояла по..

публикувано на 20.07.17 в 07:44
Владимир Путин и Доналд Тръмп

Белият дом потвърди, че е имало допълнителен разговор между Тръмп и Путин в Хамбург.

Белият дом потвърди информациите за допълнителен разговор между президента Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин по-рано този месец на срещата на Г-20 в Хамбург.  Към този момент има противоречия относно продължителността на необявения..

публикувано на 19.07.17 в 18:40

Правителството на Тръмп отново замрази прилагането на част от ембаргото срещу Куба

Правителството на Тръмп замразява за още шест месеца прилагането на част от американското ембарго срещу Куба, предаде Асошиейтед прес. Държавният департамент на САЩ съобщи, че е уведомил Конгреса, че ще продължи да отлага изпълнението на Закона..

публикувано на 15.07.17 в 07:29