Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юли 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство, а почти 78 на сто от домакинствата в страната, разполагат с общ доход, под необходимия за нормално преживяване без лишения. Това сочи изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живота.

Увеличение на водата от 36 стотинки на кубик иска да направи в Монтана местното "ВиК". Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди бизнес плана на дружеството за периода 2017- 2021 година.  

Община Враца поиска над 1 800 000 лв. от министъра на финансите за ремонт на възлови улици в града. 1 887 500 лв. е сумата, която е необходима за ремонт на два възлови пътни участъци в града под Околчица. В тази връзка кметът Калин Каменов изпрати писмо до министъра на финансите Владислав Горанов за осигуряване на финансови средства за извършване на ремонтни дейности на ул. "Илинден", за която са необходими 600 000 лв и на бул. "България", за чийто ремонт са нужни 1 287 500 лв. Необходими са и над 2 000 000 лв.  за ремонт на пътища, свързващи Враца с общините Бяла Слатина и Криводол. За посочените пътни участъци до момента не са отпускани достатъчно средства за извършване на ремонт.

За четвърта поредна година в общински център за социални услуги и дейности в Мездра на Илинден, 20 юли, се раздаваха дрехи на социално слаби жители от общината.

Утре, 21 юли, е последният ден, в който работодателите от област Видин могат да подават заявления за свободни работни места в Дирекция “Бюро по труда”, където се провежда процедура за кандидатстване за преференции по насърчителни мерки за заетост на безработни. От Дирекцията уведомяват работодателите от общините Видин, Брегово и Ново село, че са налични средства за сключване на договори по Закона за насърчаване на заетостта през месец юли 2017 г.

Интернет порталът "Моите пари" стартира кампания за събиране на информация колко струват акциите ни от масовата приватизация и какви дивиденти са обявени за получаване. 

От началото на юли, в рамките на 19 календарни дни, 1 200 шофьори са получили електронни фишове заради нарушения на Закона за движение по пътищата.

При обитателите на Дом за стари хора в Мездра гостува актьорът Любомир Фърков, който представи своя моноспектакъл "Смях по ноти". 

Децата от „Забавно лято в библиотеката” в Мездра учиха за Български червен кръст .

Майсторски клас за диригенти и солисти се провежда във Видин. Организатори са Видинската симфониета и Международният институт за диригенти със седалище в САЩ. Участниците са от различни краища на света.

За тринайста поредна година в Белоградчик гостуваха студенти от факултета по География на Московския държавен университет "Михаил Ломоносов". Под ръководството на научните ръководители- доц. Наталия Николаевна и Николай Михайлович те проведоха учебната си практика, която е част от магистърската програма на университета. На заключителната среща с кмета на общината Борис Николов, научните ръководители и студентите разказаха за постигнатите резултати. Дейността им бе свързана с провеждането на анкета с различни групи население- туристи и местни жители, по теми, касаещи туризма.

Детска книжка за живота и делото на видинския митрополит и първи български екзарх - Антим Първи, излезе във Видин. Изданието е посветено на 200-годишнината от рождението на духовника, която бе отбелязана тържествено преди година.

Днес, 20 юли, започва четвъртото издание на международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“. Празникът на археолозите ще се проведе до неделя в местността „Валога“ до врачанското село Оходен. Фестивалът започва с водосвет в 18 ч.

20 юли е обявен за професионален празник на пивоварите с решение на Съюза на пивоварите в България през 1996 година.  За поредна година производителите на пиво отчитат устойчив растеж на бирената категория.

Дни на българската поезия и изобразителното изкуство- под това мото в Арчар ще премине срещата на млади хора с творци от региона в рамките на два дни. Арт ателиета, изложба, рецитиране на стихове- това са само част от дейностите, включени в програмата. Творческите арт ателиета започват от 9 часа, а от 10 започва същинската част- говорене и рецитиране на произведения на Иван Вазов и Никола Вапцаров.

Изложба по повод 60 години от откриването на къщата-музей "Иван Вазов" е подредена в Берковица. 

На 2 август от 19:00 часа в Слънчевата градина ще се проведе концертът “Слънчевата Open Air: Не на насилието”. В него участие ще вземат само местни банди. Първи на сцената ще излязат дебютантите от Mentaly Defiled, следвани от стиловоразнообразните Confusion и познатите на всички трашъри от Цироза. Случаят, вдъхновил осъществяването на това събитие, е вече до болка познат на всички, живеещи в Монтана, а именно – боят в скейт парка преди по-малко от месец. Целта на организаторите е да покажат пред обществеността , че на това място се събират спортисти, музиканти и хора, които умеят да се забавляват, без да създават напрежение.

На днешната дата, 20 юли, Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия. В представите на българина Илия стои на огнена колесница, лети из облаците с нея и размахва камшика си над лудо препускащи коне.

Радио ВИДИН е лидер сред регионалните радиостанции на Българското национално радио по всички показатели в последното национално представително изследване на Международна пийпълметрична агенция "Нилсен Атмосфер". През месец юни медията от Северозапада е с най-лоялната и най-голяма дневна аудитория (45 хил. души).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19