Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари на протест пред МОСВ

| обновено на 25.07.17 в 11:55
Снимка: МОСВ


Рибари протестираха пред Министерството на околната среда и водите. Протестът е под мотото "Не искаме още един "Цанков камък" на шията ни!".

Недоволството е насочено и срещу изтребването на пъстървата в река Въча, след като беше спряна водата от язовир "Цанков камък". Рибарите се обявиха против строителството на язовир "Яденица"  с аргумента, че проектът ще разруши защитени зони в Рила.

Димитър Куманов от Сдружение "Балканка" каза:

През последния месец отново източват прословутия язовир "Цанков камък", който ни струваше от порядъка на 1 милиард, търсейки откъде този язовир изпуска отново вода. За съжаление те не го източват непрекъснато. В последните три седмици два пъти спираха напълно всякакво източване и оставиха реката под язовира суха като барут и измря всичката риба в тази река… Това място беше зарибявано от риболовци. Там районът е с балканска пъстърва, а тази риба, за да оцелява, трябва да има течаща вода.

Петър Илиев, изпълнителен директор на Националната електрическа компания, която е собственик на "Цанков камък", обясни проблема с това, че в момента се прави задължителен по закон ремонт на язовира, което е на всеки пет години. Той каза още, че ако дъното на язовира не бъде проверено, той става опасен. Илиев коментира, че от ремонта на язовира зависи и това дали ще има ток. Шефът на НЕК отхвърли твърденията на рибарите, че  язовир „Яденица“ в Рила ще се превърне в „Цанков камък 2“ и че съоръжението е опасно заради сеизмичната зона, в която се намира. Той не се ангажира със срок, в който нормалното подаване на вода към река Въча ще бъде възстановено:

Правим всичко възможно, за да го съкратим максимално бързо.

Красимира Бръмчева от МОСВ също обеща ремонтът на "Цанков камък" да приключи максимално бързо и отрече твърденията на рибарите за умряла пъстърва в река Въча:

Умряла риба няма. Рибата се е оттеглила с водата, просто не е на мястото, което ви е удобно за риболов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!