Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха на Перперикон средновековния "Град на мъртвите"

Снимка: БГНЕС

Археолози откриха на Перперикон средновековния "Град на мъртвите". 
До момента в него са намерени над 80 гроба, но очакванията са техният брой да надхвърли 100.

Некрополът се намира в южното подградие на Перперикон. Гробовете са от 12-14 век и са много добре оформени, съобщи ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров.
През 10-14 век тука това цялото пространство е наситено с гробове. До този момент миналата година разкрихме 37 гроба, всичките почти са оформени много добре, с каменни плочи, почти всичките са в тоя вид, подобни на старите саркофази.

Гробовете, сред тях и детски, са близо до откритата през миналата година ранно-християнска катедрала и това предполага, че са на знатни хора от Перперикон. Според професор Овчаров, находката дава информация как е изглеждал древния град.
Полека-лека вече започваме, заедно с жилищата, които имаме вече от това време, за църквите, да добиваме представа и за демографския облик на Перперикон

Амбицията на археолозите е да разкрият целия некропол и след това да отворят плочите. Около "Града на мъртвите" се очертават руините на, вероятно, най-големия площад, използван от античността до падането на Перперикон през 14 век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!