Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Венецуела гласуват за учредително събрание, опозицията призова за бойкот на вота

Снимка: БТА

Във Венецуела днес се провеждат избори за Учредително събрание. Те са свикани от президента Николас Мадуро с цел да промени конституцията и да се задържи на власт. 
Изборите във Венецуела се провеждат в напрегната обстановка. След четири месеца протести на опозицията властите се опитаха да наложат забрана за демонстрации, но отново срещнаха отпор и последваха нови сблъсъци. Президентът Мадуро заяви, че проектът му за промяна на конституцията ще бъде изпълнен докрай и продължи да обвинява външни сили, най-вече - Съединените щати.
Подготвили сме изненада за император Доналд Тръмп. Тя е, че изборите на 30 юли народът ни ще даде урок на империализма и на чуждите правителства.
Редица лидери в чужбина призоваха Мадуро да отмени изборите, които се провеждат по особен регламент - има голяма квота за управляващите социалисти. С Учредителното събрание Мадуро елиминира сегашния парламент, в който доминира опозицията. Един от лидерите й Енрике Каприлес призова за продължаване на протестите:
Хората, които искат демокрация, които искат промяна, държавните служители, които са уморени и разгневени, излезте в неделя по всички пътища в страната.
Тази година ескалира недоволството от кризата в богатата на петрол Венецуела с население от близо 32 милиона души заради  огромната инфлация и недостига на основни продукти.  Президентът Мадуро обаче прави всичко възможно да се задържи на власт.
Испанската авиокомпания "Иберия" и френската "Ер Франс" обявиха, че спират полетите си до Венецуела заради днешните спорни избори за учредително събрание. Други десет авиокомпании, сред които германската "Луфтханза"и италианската "Алиталия", вече напълно спряха обслужването на линиите си до Венецуела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!