Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 август 2017 година

Снимка: Биляна Борисова
Заради горещините през последните дни има недостиг на вода в населените места от общините Георги Дамяново и Чипровци.

С 15-20 % годишно да се увеличава цената на водата, доставяна от ВиК- Монтана в четири общини от областта е договорил народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров. Увеличението от 120 %, което се предвижда да достигне в рамките на пет години, шокира хората в тези общини.

ВиК-Видин увеличи цената на водата и предлаганите услуги за своите абонати. Промяната е в сила от 1 август 20167 година. По новите цени откриването или закриването на партида вече струва 18.65 лева, узаконяването на водомер-15.60 лв., демонтаж или монтаж- 22 лв.; почистването на канал с помощта на специализирана машина- 51.91 лв.

На 77 произшествия са реагирали екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин от началото на август. 56 от тях са пожари в сухи треви и горски масиви.

Комисия оценява щетите в монтанското село Славотин, където пожар изпепели къщи и стопански постройки в събота след обяд и през нощта. Пожарът вече е потушен изцяло, пострадали са 14 къщи.

Пожарът до село Плешивец в община Ружинци е възникнал в района на село Гюргич. Огънят е забелязал първо кметът на Плешивец Тодор Тодоров. Части на доброволно формирование към община Ружинци са се включили в помощ на пожарникарите за овладяване на пожара в местността Косера.

Община Мездра предприема необходимите мерки за сключване на допълнително споразумение с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за удължаване срока на договор по проект „Независим живот в община Мездра”.

Информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на остеопорозата бе проведена днес в Лом.

Сделките с имоти са се активизирали през лятото, но въпреки това Видин не е град, където този бизнес процъфтява. Така отговориха от най-голямата видинска агенция за недвижима собственост на въпрос, има ли поскъпване на жилищата. Наскоро излезе статистика, че в национален мащаб има увеличение на цените на апартаментите. Най-търсени са отново гарсониерите.
 
Взимат се мерки за недопускане на шумни празненства в нощните часове в ромската махала на Брегово. Това каза за Радио ВИДИН кметът Милчо Лалов на въпрос, кога ще бъде решен този проблем. Слушатели сигнализираха за пореден път, за тормоз от шумни мотори по главната улица и висока музика през нощта. Повод е поредното празнуване, което е било чуто в целия град.

Шофьор на ТИР получи осъдителна присъда за причинена смърт на пешеходец през декември 2014 година. Осъденият Маринов е работил като шофьор във врачанска фирма. Инцидентът е станал в монтанското село Доктор Йосифово. Осъденият е нарушил разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като се e движел с превишена скорост от 70 км/ ч, при ограничение от 50 км/ч. В деня на фаталния инцидент 80-годишната жена е вървяла по пътя, теглейки ръчна количка с дърва за огрев. За извършеното престъпление шофьорът е осъден на една година „лишаване от свобода“ условно и лишаване от правоуправление на МПС за период от една година. Присъдата е влязла в сила, съобщиха от Пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Над 1500 души са гледали оперните спектакли, включени в първото издание на фестивала "Крепост на вековете- "Баба Вида", който се провежда във Видин. Фестивалната програма продължава на 11, 12 и 13 август с балетните спектакли "Лебедово езеро" и "Зорба гъркът", които ще бъдат поставени също на открито, на площад "Бдинци" във Видин.

Община Ружинци бе представена на фестивала "Балкана пее-2017", който се провежда в рамките на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана-град Вършец" от певческите групи при НЧ "Христо Ботев-1898", село Ружинци и НЧ "Славяна-2004", село Плешивец.

Втора лятна театрална работилница ще се проведе в Чипровци. Всички деца и юноши от града и региона, които обичат театъра могат да се запишат за участие. Срокът за записване е до 10 август.  

Първото дигитално издание на тефтерчето на Васил Левски вече е част от колекцията на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев” във Видин. Дигиталното копие на тефтерчето на Левски е разработено от екип на Националната библиотека като част от честванията на 180 години от рождението на Апостола.

Интересна инициатива за опазване на родовата памет стартира в Ружинци. Идеята е на ръководството на Общината и вече са намерени помещения, където ще бъдат експонирани предметите за бъдещия етнографски музей. Предстои в скоро време помещенията да бъдат ремонтирани.

10 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция отбелязаха днес във Видин. Специални гости на специалистите и клиентите на центъра бяха директорът на Дирекция "Социално подпомагане" - Видин Маргарита Маркова и заместник кметът на общината Венци Пасков.

Частично лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази вечер. Необикновеното небесно явление ще започне в 21:20 българско време и ще може да се види от почти цяла Европа, Азия и други части на света.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20