Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнеборци и доброволци гасиха пожари във Видинско

Над 160 декара гори са унищожени от огнената стихия в региона през почивните дни

Снимка: БГНЕС

През последното денонощие видинските пожарникари са гасили два пожара без материални загуби – в землището на село Кошава и в село Сланотрън. В неделя ликвидираните пожари без материални загуби в областта са 12, а в съботния ден – 9. Спасени са сгради, гори и посеви, разположени в непосредствена близост до пожарите. При пълна мобилизация работят екипите на районните служби в областния град, Белоградчик и Кула, информират от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин. Огнеборците, подпомагани от служители на горското стопанство и местните доброволни формирования, реагират денонощно на сигнали за пожари в региона, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. 

На 5 август в 02.53 часа в дежурната част на кулската пожарна служба е получен сигнал за горящи сухи треви в близост до изхода на село Макреш в посока гара Макреш. Екип огнеборци потушили пожара. Същия ден, в 14.40 часа отново е сигнализирано за горящи треви в близост до първоначалния пожар. Поради силния вятър огънят обхванал около 500 декара ниви със слама и пустеещи площи в посока селото, като по пътя си унищожил захранващи кабели на охранителна система и инвентар на фотоволтаичен комплекс, пчелни кошери и стопанска сграда. Причината за пожара е в процес на установяване. По случая в Районно управление-Кула е образувано досъдебно производство.

На 5 август в 09.05 часа е получен сигнал за пожар в гора в землището на село Гюгич. Огънят унищожил около 110 декара иглолистна гора. Причината е в процес на установяване. В потушаването на пожара са участвали екипи с два автомобила на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-Белоградчик, служители на горското стопанство и доброволци от формированието на село Ружинци.

На 6 август в 09.50 часа е получен сигнал за пожар в гора, в землището на село Плешивец. Причината – небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са 55 декара гора. В потушаването на пожара участвали екип на пожарната в Белоградчик и служители на горското стопанство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Росица Кирова е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в Районната избирателна комисия кандидатската листа за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г. Водач на листата за Видинския регион е заместник-председателят на 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание Росица Кирова . Втори в листата е Тихомир Станчев. След него са Валери Димитров, Александра..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24

Има задържан за отвличането на млада жена в Козлодуй

Задържаха за срок до 72 часа мъж, отвлякъл 20-годишна жена в Козлодуй, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК. Сигналът за отвличането е постъпил на 1 май в полицейското управление на Козлодуй...

публикувано на 03.05.24 в 07:56

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - за християните най-тъжният ден в годината. Това е денят, в който Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската  епархия. "Кръстните страдания били големи, но Христос страдал повече за хората. За тях Той слязъл на земята - за да изкупи от..

публикувано на 03.05.24 в 07:34