Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп обеща "огън и ярост, невиждани досега от света", ако Северна Корея продължава да заплашва САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обеща огън и ярост, невиждани до сега от света, ако Северна Корея продължава да заплашва Съединените щати. Коментарите на Тръмп се появиха часове след информация за напредък от страна на Пхенян при разработването на ядрен арсенал. Миналата седмица Съветът на сигурност на ООН прие единодушно санкции срещу страната. Те ограничиха износа и оказаха влияние на инвестициите. Мярката накара режима в Пхенян да отправи крайни заплахи към САЩ.

Във вторник Тръмп отправи едно от най-сериозните си предупреждения: Северна Корея по-добре да не отправя повече заплахи към Съедините щати. Те ще бъдат посрещнати с огън, ярост и, честно казано, с мощ с мащаби, невиждани досега от света.

Президентът направи коментара в отговор на репортерски въпрос в Бедминстър, Ню Джърси, където той прекарва ваканцията си, която нарича "работна". 

Изказването на Тръмп бе посрещнато разнопосочно. На фона на подкрепата от топ съветника му Келиян Конуей републиканският сенатор Джон Маккейн, който ръководи Комисията по въоръжени сили, каза, че "великите лидери" не отправят заплахи към враговете, освен ако не са готови да действат. В интервю за Кей Ти Ей Ар Нюз Маккейн допълни, че не е сигурен, че Тръмп е готов за действие.

Сенаторът-демократ Даян Файнстайн посочи, че думите на държавния глава изолират още повече Северна Корея – стратегия, която според нея не помага за постигане на американските цели в региона. Файстайн наблегна, че за нея дипломацията е единственият вариант за постигане на напредък.

Eксперти коментират, че една военна намеса на САЩ, в случая без ясна стратегия, би могла да подпали регионален конфликт с катастрофални последствия за десетките хиляди американски военни и милионите цивилни, които се намират в Южна Корея. 

Напрежението между Вашингтон и Пхенян се покачи след доклад на японската армия, както и публикации във "Вашингтон поуст", които цитират лица от разузнаването. Публикациите посочват, че Северна Корея има вероятност да е създала миниатюрна ядрена глава, която може да се постави в използваните от режима ракети.

През юли Северна Корея проведе два теста с междуконтинентални ракети. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!