Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Горни Лом се притесняват заради все още необезвредените противопехотни мини

Оръжейната в Горни Лом след взрива от 1 октомври 2014 година
Снимка: Ваня Минева

Кметът на видинската община Чупрене сигнализира две министерства заради все още необезвредените противопехотни мини в завода за боеприпаси в Горни Лом. 

15 души загинаха при взрив на това място през октомври 2014 година. Оттогава предприятието не работи, но гръцките мини, които трябваше да бъдат утилизирани, все още са на територията му. 

Притесненията на хората в общината са заради все още необезвредените противопехотни мини, които са в предприятието. Тревогата е и заради повишената опасност от пожари през лятото, затова кметът на общината Ваньо Костин е отправил питания до министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи: 
Към настоящия момент има хора, които са ангажирани с почистването на треви, на храсти, имайки предвид, че е лято, сухо е. Самият завод се намира близо до път. Има някаква опасност евентуално от пожари. Може да стигне и до складовите помещения.

В Горни Лом се тревожат от продължителния престой на боеприпасите, както и че теренът от 350 декара, на който е заводът, се пази само от двама охранители. 
Между нас се говори, между хората се говори, че има много такива неща. Взрив ли е какво ли е там.

От месеци заводът в Горни Лом е с нов собственик, а намеренията му са да започне производство на патрони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!