Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирково привлича с качамак румънските туристи, тръгнали към Гърция

Гуска от качамак
Снимка: Красимир Каменов

Общината в Кирково ще привлича с качамак румънските туристи, които пътуват за Гърция. Идеята е старата воденица в пограничното село Шумнатица да бъде превърната в атракция и посетителите да видят на място как се мели царевица. Това е един от начините да бъде представен туристическият потенциал на района.

Село Шумнатица е в края на България. След него е Гърция. До преди 4 години пътят свършваше там – на браздата. Сега свободно се преминава през граничния пункт "Маказа". Това е предпочитаното място за влизане в южната ни съседка и традиционно използвано от хиляди румънски туристи. Това провокира местната управа да търси начини да привлече този поток. И идеята дошла сама – ще се използва старата воденица в Шумнатица, построена от първите заселници в района. Заплашената от срутване мелница e  възстановена с общински пари. Дори е имало идея за Фестивал на качамака, но тя се е провалила, каза кметът Шинаси Сюлейман:.

До средата на зимата, дори до март, нямаше вода на воденицата.

Сега амбицията е тук да дойдат румънците.

Една десета от тях да отседнат, да видят, че това е Кирково, а не да бъдат само преминаващи, ще бъде достатъчно за развитие на туризма в района.

Общината не се е отказала от Фестивала на качамака. Идеята е да се мели на място царевично брашно и на всеки турист да се подари по малко от тази току-що смляна царевица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!