Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп разкритикува медийното отразяване на реакцията му по инцидента във Вирджиния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди протестиращи посрещнаха американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк, който се върна в града за първи път след встъпването си в длъжност. 
В същото време Тръмп критикува медийното отразяване на първоначалната му реакция спрямо събитията от уикенда в Шарлътсвил. След като в понеделник от Белия дом Тръмп твърдо заклейми крайнодесни групировки, като ги нарече "престъпници и бандити" и описа расизма като "зло", онлайн той обяви: Медиите с фалшиви новини никога няма да бъдат задоволени.

Думите му бяха по адрес на разпространените нападки по негов адрес, след като в събота Тръмп приписа насилието в Шарлътсвил на "много страни".

В събота 32-годишната Хедър Хейър загина и 19 бяха ранени, след като автомобил се вряза в група, протестираща срещу расизма в Шарлътсвил. В понеделник властите повдигнаха обвинения срещу 20-годишният Джеймс Фийлдс за случилото се, като съдът отказа да го пусне под гаранция. Министерството на правосъдието провежда свое разследване дали по време на инцидента е имало нарушаване на гражданските права.

През уикенда в Шарлътсвил се проведе шествие на крайнодесни групи в защита на монумент в памет на войските на Конфедерацията. То доведе до контрапротест срещу расизма.

В отговор на събитията на редица места в страната бяха организирани демонстрации против крайнодесни бели националисти. В Маумий, Охайо – родния град на заподозрения за инцидента в Шарлъствил, стотици се включиха в шествие. АП цитира един от участниците, който казва, че гражданите там би трябвало да дадат да се разбере, че Фийлдс не е представител на тяхната общност. В понеделник в Дъръм, Северна Каролина, група протестиращи свалиха статуя на войник от Конфедерацията.

По време на гражданската война в Америка от 19-и век войските на Конфедерацията са били в подкрепа на южните щати, които са се борили за запазване на робството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!