Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Основна тема в столичния печат е въвеждането на тол системата, която, както стана ясно вчера, ще бъде изградена от държавно предприятие и трябва да стане готова до края на 2018 година, а приходите от нея ще са 1 млрд. годишно.

Труд припомня, че таксуването чрез тол системата ще е на тежкотоварни камиони. "Двойни такси ще има за пиковите часове през уикенда с въвеждането на толсистемата", пише 24 часа, цитирайки министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Така всеки собственик на транспортна фирма щял да си направи анализ кога да пътува.

"Държавните военни заводи продължават да растат", пише Капитал дейли. И трите предприятия към Министерството на икономиката – ВМЗ, "Кинтекс" и НИТИ, отчитат по-високи приходи и печалби, а паралелно с това се увеличават и заетите в сектора. С това продължава започналата преди 2-3 години тенденция за съживяване на сектора в резултат на увеличените поръчки. Основният двигател за това са военните конфликти и превъоръжаване в региони, които са традиционни пазари за компаниите. Прогнозите за цялата година също са за растеж на сектора.

"Незаконно се подслушват неудобни политици, магистрати и журналисти". Това съобщава Сега, цитирайки интервю на шефа на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков пред Нова тв. "Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства срещу неудобни политици, магистрати и журналисти". Рашков не даде повече подробности, но заяви, че прокуратурата и ДАНС, която оприличи на комунистическата Държавна сигурност, искат да се премахне контролът върху тайните методи за следене.

"Всяко пето дете на гурбетчии повтаря класа в прогимназиалния етап на образованието си". Това отбелязва вестник Монитор, като се позовава на данни от национално проучване на УНИЦЕФ за ефекта върху децата, чиито родители работят в чужбина, проведено през 2016 година. "Децата на гурбетчии обикновено понижават успеха си в училище", коментира пред изданието ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева. Изследването показва, че в бележника на всяко четвърто хлапе, чиято майка е зад граница, преобладават тройки. За сравнение – 1 от 10 деца, които живеят тук с двамата си родители, има такива оценки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!