Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Николов: Новата наредба за пожарогасителна дейност ще наложи преструктуриране

Снимка: Кети Тренчева
Новата наредба за пожарогасителна дейност ще наложи преструктуриране на службите към дирекция "Пожарна безопасност" и евентуално закриване на по-ненатоварени звена. Това заяви в Благоевград главен комисар Николай Николов, който присъства на откриването на първата у нас санирана сграда на регионална пожарна служба.

Три са основните задачи пред  дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР - професионалната подготовка на служителите, подобряване на условията им за работа и тяхната безопасност при изпълнение на задълженията им, каза главен комисар Николов. Личните предпазни средства на служителите, които са  на терен, трябва да се  подменят всяка година и за това вече са обявени две обществени поръчки на обща стойност около 700 хиляди лева:


Всяка година трябва да доставяме нови. Това е въпрос, който няма да бъде решен до половин година. Той трябва да се решава всяка година.

Влязлата в сила Наредба за пожарогасителна и спасителна дейност изисква минималният състав на всеки дежурен екип да е от 3-ма служители. Това ще наложи  оптимизиране на наличния ресурс, докато се доокомплектоват службите, каза още Николай Николов:

Служителите от ненатоварените служби ще бъдат насочвани към по-големите служби, така че да можем да осигурим по-боеспособни екипи. Можем да реагираме, където е необходимо.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!