Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският град Хюстън остава парализиран заради наводненията, причинени от бурята "Харви"

В някои райно на Хюстън нивото на водата е над метър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският щат Тексас остава в капана на катастрофалните наводнения, причинени от тропическата буря "Харви". Два язовира в района на град Хюстън са започнали да преливат, а властите призоваха живеещите в близост до тях да се евакуират, преди нивото на водата да се покачи още, предаде Ройтерс. Хюстън остава напълно парализиран, като на места нивото на водата достига един метър. Девет души вече загинаха заради наводненията и предстои евакуацията на около хиляда домакинства в най-засегнатите райони.

Кметът на Хюстън Силвестър Търнър защити решението на властите да не проведат масова евакуация на жителите на града. Той припомни, че не е имало точни прогнози за пътя на бурята, както и че градът е твърде голям, за да бъде успешно евакуиран бързо без яснота къде ще бъдат настанени хората.

Ако 6 и половина милиона души бяха излезли по пътищата без план - това, което стана последния път, когато град Хюстън беше евакуиран, беше че 100 души загинаха, каза Търнър.

Тепърва се очакват още валежи и по-сериозни наводнения в сряда и четвъртък, което ще усложни ситуацията в язовирите "Адикс" и "Баркър", които вече преливат.

Около 30 хиляди души се настаняват във временни приюти заради наводненията. В град Далас доброволци подготвят огромен временен подслон за част от евакуираните.

Сърцераздирателно е да видиш жените, децата и всички останали, които са в нужда. Нямаше да се чувствам правилно да си остана вкъщи и да не помогна, сподели една от доброволките.

Президентът Доналд Тръмп е на път за Корпус Кристи, първият град, който "Харви" порази, когато достигна територията на САЩ в петък като ураган от четвърта категория. Преди да замине Тръмп заяви: Това са исторически валежи, никога не е имало нещо подобно. Хората се справят невероятно добре, а жителите на Тексас наистина устояха. Президентът е придружаван от първата дама Мелания Тръмп и по-късно ще се отправи към столицата на Тексас Остин.

Щетите от "Харви" вече се изчисляват на милиарди долари, а възстановяването от бурята се очаква да продължи много по-дълго от четиригодишния мандат на Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ураганът

Хюстън четвърти ден се бори с наводненията, причинени от "Харви"

В района на американския град Хюстън, щата Тексас, където четвърти пореден ден вали дъжд, донесен от урагана "Харви", водата достигна покривите на едноетажните къщи, съобщи Асошиейтед прес. Четвъртият по големина град на САЩ все още е парализиран от..

публикувано на 29.08.17 в 09:06
Ураганът

"Харви" започна бавно да се връща към Мексиканския залив

Тропическата буря "Харви" започна бавно да се връща към Мексиканския залив, като все още поддържа ветрове със скорост 65 км/ч. Бурята "се е спряла" близо до брега и продължава да залива с пороен дъжд районите на Хюстън и Галвестън в САЩ.  От..

публикувано на 28.08.17 в 15:32

Хиляди получиха заповед да се евакуират заради урагана "Харви"

Американският град Хюстън е парализиран от катастрофални наводнения заради заради урагана "Харви". Извършват се и мащабни евакуации. Над 50 хиляди души получиха заповед да напуснат части от окръг Форт Бенд, на 55 км югозападно от Хюстън. Причина за това е..

публикувано на 28.08.17 в 12:27

Икономическите загуби от урагана "Харви" могат да надхвърлят 10 млрд. долара и дори да достигнат тези от урагана „Катрина“

Щетите от наводненията в Тексас в резултат на урагана "Харви" могат да достигнат тези от урагана "Катрина" през 2005 година, който беше най-скъпо струващото природно бедствие в историята на САЩ, заяви в неделя застрахователна изследователска група,..

публикувано на 28.08.17 в 10:13

Ураганът "Харви" доведе до исторически наводнения в Хюстън и останалата част на Югоизточен Тексас

Ураганът "Харви", който бе понижен до тропическа буря, доведе до исторически наводнения в Хюстън и в останалата част на Югоизточен Тексас. Спасителните екипи оказват помощ на хиляди попаднали в клопката на природното бедствие. Синоптиците предупреждават,..

публикувано на 28.08.17 в 07:08