Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей осъди севернокорейския опит с балистична ракета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей осъди севернокорейския опит с балистична ракета, преминала над японския остров Хокайдо. Мей настоя също Пекин да окаже повече натиск върху Пхенян за спиране на ракетните тестове.

Днес британският премиер започва тридневно посещение в Япония, на което Лондон и Токио ще обсъдят търговските си отношения след Брекзит.

Япония, която в момента договаря свое търговско споразумение с Европейския съюз, изрази загриженост от ефекта, който ще има Брекзит върху базираните във Великобритания фирми, в които работят 140 хиляди души. Великобритания не може да договоря двустранни споразумения, докато не напусне Европейския съюз през 2019 г. В делегацията на Тереза Мей обаче има много бизнесмени, нетърпеливи да подготвят сключването на търговски сделки с Япония.

В същото време японското правителство иска повече яснота как ще изглеждат британските отношения с Европейския съюз след Брекзит. Миналата година японският външен министър предупреди, че Брекзит може да принуди японските фирми да изнесат офисите си от Великобритания. Централните европейски офиси на банка "Тономура", "Хитачи" и производителите на автомобили "Хонда", "Нисан" и "Тойота" са в Обединеното кралство. По-рано тази година "Нисан" оповести, че ще започне монтажа на два нови модела в завода в Съндърланд, след като британското правителство обеща, че Брекзит няма да засегне конкурентоспособността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Съветът за сигурност на ООН осъди новото ракетно изпитание на Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН осъди последното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея и настоя страната да не извършва повече ракетни тестове и да прекрати всичките си ядрени програми. В изявление 15-те страни-членки на Съвета подчертават, че е от..

обновено на 30.08.17 в 11:48

Северна Корея изстреля ракета над северната част на Япония

Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над северната част на Япония. От Токио казаха, че тя се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1200 километра източно от остров Хокайдо. В отговор южнокорейски изтребители са..

обновено на 29.08.17 в 18:42