Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца, които са в чужбина, се водят на училище у нас

Снимка: Радио Видин

187 представители на общините, кметствата в област Видин, полицията и социални служители участват в смесените екипи по механизма на правителството срещу отпадането от системата на образование. Мерките бяха обсъдени на среща с представители на институциите, участващи в екипите.

Със случаи, в които деца се водят на училище, без дори да са в страната, вече са се сблъсквали в полицията, съобщи  Даниела Димитрова, инспектор в Областната дирекция на МВР във Видин.

„Имахме случай на извършители на противообществени прояви- група деца 15-16-годишни, които са ученици в едно училище. Поискахме от там информация ,отговориха ни, че децата учат. При проверката се оказа, че същите деца живеят през по-голямата част от годината в чужбина заедно със своите родители и се прибират в България предимно лятото, когато ходят на дискотеки и тук се забавляват. През останалото време, когато трябва да посещават училище, са в чужбина.“

По информация на Регионалното управление по образование, учениците през тази учебна година ще са по-малко от миналата. Точният им брой ще е ясен след 15 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 28 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

"Да пазим Дунав син"

През 2024 година отбелязваме 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район”. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“ . Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Лом е домакин на мотосъбор

Днес и утре, 28-и и 29 юни, Лом е домакин на 22-ия мотосъбор , организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа откриваме..

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Село Габровница ще избира отново кмет

В монтанското село Габровница отново ще има избори .  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година. Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва,..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

платена публикация
Нова музейна експозиция в крепостта „Баба Вида“

Крепост - музей „Баба Вида“ е най-големият и посещаван обект на РИМ – Видин, паметник на културата от национално значение и под номер 13 в списъка на 100-те национални туристически обекта на БТС. Отскоро, в едно от помещенията във вътрешния двор, гражданите и гостите на града могат да видят новата музейна експозиция „Късносредновековно българско..

публикувано на 28.06.24 в 09:55

Млади художнички от Ново село показаха „Талант в цветове и багри“

Експозицията „Талант в цветове и багри“ , с творби на  възпитаници на   клуб по рисуване „Арт ателие“ към  СУ "Св. св."Кирил и Методий" в Ново село   бе подредена в Културен център „Жул Паскин“ във Видин . Първата самостоятелна изложба на Пролетка Вергилова и Вяра Пенева включва повече от 50 картини живопис, които са създадени от началото..

публикувано на 28.06.24 в 09:45

Почетоха паметта на флотския офицер Кирил Минков във Видин

Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча във Видин на кап. л-т Кирил Минков - роден и израснал в крайдунавския град, герой от Балканската война, флотски офицер, загинал в Първата световна война. Церемонията беше по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. За живота и делото на капитан лейтенант Кирил..

публикувано на 28.06.24 в 09:05