Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Ирма" застрашава южната резиденция на Тръмп в Палм Бийч

Ураганът "Ирма" напредва към Флорида, след като опустоши няколко от Малките антилските острови в Карибско море и засегна североизточното крайбрежие на големия остров Пуерто Рико, предаде Ройтерс. Ураганът се определя като един от на-мощните в Западния Атлантик от 100 години насам.

Интензивността на ветровете варира и точният "маршрут" на урагана не може да бъде определен. Очаква се той да достигне южния американския щат Флорида със сила минимум от 4-а степен в събота или неделя и да стане  вторият мощен ураган след Харви, който връхлита континенталната територия на САЩ за последните две седмици. Извънредно положение обяви и губернаторът на съседен щат - Южна Каролина. Той призова жителите да се подготвят, в случай че Ирма се насочи натам, което е вероятно.

По пътя си дотук ураганът "Ирма" взе общо 13 жертви на Карибите и Вирджинските острови и нанесе катастрофални щети.

Снимка

Във Флорида вече са в пълен ход подготвителни мероприятия за ограничаване на щетите от бедствието. Започнаха масови евакуации от най-уязвимите крайбрежни райони около Маями и на архипелага от ниски курортни плажни островчета Флорида Кийз. Очаква се този архипелаг да посрещне първия удар на урагана.

Хората в 20-милионния щат масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост и това доведе до дефицит на много от тях в супермаркетите. Пред бензиностанците се извиха големи опашки, което доведе и до недостиг на горива. Трафикът по пътищата рязко нарасна заради евакуиращите се хиляди хора. За да се облекчи евакуацията, властите отмениха пътните такси.
СнимкаПрезидентът Доналд Тръмп каза, че той и екипът му следят траекторията на Ирма. Курортът Мар а Лаго - лична собственост на Тръмп и негова южна резиденция, се намира на брега в Палм Бийч и може да се окаже фронтално на пътя на урагана.

7000 души от Националната гвардия са свикани на дежурство днес в очакване на урагана. Мобилизирани са за спасителни работи около 30 000 души, подготвени са за действие 4000 камиона, 13 хеликоптера, 17 катера и над 700 преносими акумулатори. Всички държавни учреждения в щата ще бъдат затворени на 8 септември.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!