Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще разговаря със световни лидери в Ню Йорк в кулоарите на Генералната асамблея на ООН

Българската делегация, която ще участва в световния форум, е водена от президента Румен Радев

Снимка: БТА

С призив за реформи в ООН американският президент Доналд Тръмп ще разговаря днес със световни лидери в Ню Йорк. Срещата на върха е в навечерието на откриването на Общия дебат от 72-рата Генерална асамблея на ООН.

Ден преди Тръмп да се качи на най-голямата световна сцена за първи път, той ще изложи аргументите си пред своите чуждестранни колеги за промени в 193-членната организация. На срещата по предварителна информация няма да присъства руският президент Владимир Путин.

Съкращаването на средствата за мироопазването и увеличаването на ефективността в тази насока е топ приоритет на посланика на САЩ в ООН. Според "Вашингтон Поуст" Съединените щати отделят около 8 милиарда на година за мироопазване. В предишни свои изказвания президентът Тръмп се е обявявал за намаляване вноските на Съединените щати в организацията.

Миналата седмица Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е решен да реформира ООН и да я направи адекватна на 21-ви век.

Междувременно в Ню Йорк днес пристига българската делегация, която ще участва в световния форум. Тя е водена от президента Румен Радев. Неговата реч в пред световната общност, която ще е първата му по рода си, е планирана за сряда. В делегацията е и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Министър Захариева ще представи днес страната ни на форума на високо равнище за реформи на ООН.

Българското национално радио ще проследи визитата, която включва и среща с българската общност в Чикаго, от мястото на събитието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!