Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите избраха 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

| обновено на 20.09.17 в 11:37
Снимка: Ани Петрова, БНР


Депутатите избраха 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Шестима от тях са за съдийската колегия - Боян Новански (предложение на ОП), Боян Магдалинчев (предложение на ГЕРБ), Вероника Имова (предложение на ГЕРБ), Даниела Марчева (предложение на "БСП за България"), Стефан Гроздев (предложение на ДПС) и Драгомир Кояджиков (предложение на "БСП за България"), а петима - за прокурорската - Гергана Мутафова (предложение на ГЕРБ), Йордан Стоев (предложение на ОП), Калина Чапкънова (предложение на ГЕРБ), Светлана Бошнакова (предложение на "БСП за България") и Пламена Апостолова (предложение на ДПС). В надпреварата участваха общо 18 кандидати.

За първи път парламентът избира членове на ВСС по колегии отделно и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Новият ред за избор на членове на Съвета произтича от промените в Конституцията през декември 2015-а година.

Нямаше оживени дискусии в пленарната зала преди гласуването. Според лидера на "Воля" Веселин Марешки не са били направени нужните разисквания по концепциите на кандидатите. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов пък подчерта важността на избора.

Цялото изслушване беше прозрачно за българските граждани. Всеки един от нас като народен представител се е подписал, за да номинира определени професионалисти в съдебната система и нека да имаме уважение към всеки един кандидат, защото поне от това, с което аз съм запознат, няма нито един от номинираните, който да има в момента образувано дисциплинарно производство срещу него.

Крум Зарков от БСП пък каза, че издигането на кандидат от дадена парламентарна група не го прави член на групата в съвета.

Представителите излъчени от парламента не са представители на политически партии, затова и всякакво квотно разпределение по групи и всякакъв пропорционален признак са нелогични. ВСС ни е нужен, нов ВСС ни е нужен и качествен ВСС ни е нужен.

На свое заседание на 7-и септември правната комисия изслуша кандидатите. Комисията предложи на Народното събрание 18-те кандидати за членове на ВСС, от които 11 за съдийската и 7 - за прокурорската колегия, да бъдат подложени на обсъждане и на последователно гласуване поотделно в пленарната зала.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!