Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Да се насочват средства към страните, където са конфликтите, а не към социални помощи в Европа

Румен Радев и Мирослав Лайчак
Снимка: БГНЕС
Българският президент Румен Радев се срещна с председателя на Генералната асамблея на ООН Мирослав Лайчак, с когото са постигнали близки позиции по въпроса за миграцията на хора, напускащи региони на конфликти. Президентът се обяви против посланието за отворени граници:

Ако ние продължаваме да излъчване това съобщение към хората от тези държави, че ако успеят някак си да прекосят Средиземно море или турско-българската граница, оттам нататък животът за тях е прекрасен.

Радев посочи, че това не би решило проблема. Според него би било добре да има насочване на средства в страните, където са конфликтите, а не към социални помощи в Европа.

По време на брифинг държавният глава каза още, че фокусът на посещението му в ООН е възстановяване връзките с близкоизточните и държавите от Средна Азия.

В речта си пред 72-рата Генерална асамблея на ООН президентът се застъпи за цялостен подход на световната организация и стратегията „дипломация за мир“. В Ню Йорк Радев също коментира и задочния спор с премиера относно какви бойни самолети трябва да бъдат закупени за българските ВВС.

Президентът заяви, че ще уважи мнението на премиера Бойко Борисов:

Наистина не върви отвъд Океана, от толкова далече, да давам оценки и да правя предложения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!