Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като четирима роми, пребили българин, бяха освободени от ареста

Жители на Айтос искат полицията и прокуратурата в града да бъдат разследвани

Кметът на Айтос забрани протест срещу дейността на местната прокуратура и полиция. От Организацията за закрила на българските граждани инициираха митинг, след като четирима роми, задържани за побой над бургазлията Илиян Мавров, бяха освободени за по-малко от денонощие, а районната прокуратура не е поискала постоянен арест за тях. Мъжът беше нападнат в айтоското село Мъглен миналия петък, след като отишъл да търси изчезнал работник.

Той е бил удрян с брадва в главата, както и с други предмети, поясни Стефан Петров, един от организаторите на протеста. 

Искаме цялостно разследване на айтоската полиция и прокуратура. Не е нормално един човек да го бият с брадва в главата и да бъде квалифицирано като "лека телесна повреда". Имаме съмнения, че определени хора се прикриват за техните престъпления в Айтос.

Според прокуратурата Мавров е направил първата стъпка в конфликта, като е стрелял с електрошоков пистолет към своите нападатели.

Разследването продължава. Има и видеозапис на инцидента.

Кметът на Айтос Васил Едрев забрани протеста, защото мястото не е удобно и има опасност за провокиране на етнически конфликт. Очаква се въпреки това гражданите да се съберат в 11.00 часа в центъра на града.

Междувременно стана ясно, че полицай е нападнат в сряда в ромската махала в Айтос при задържането на двама души след сигнал за битов инцидент. Единият от тях оказал съпротива като ударил полицая в главата с дървена дъска.  Служителят на реда е бил прегледан в болница. Състоянието му е добро. По случая е образувано досъдебно производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!