Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко тежки катастрофи в Северозапада през тази година

Снимка: Радио ВИДИН

По инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL за втора поредна година 21 септември е обявен за Европейския ден без загинали на пътя. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките пътнотранспортни произшествия.

"Въпросите, свързани с безопасността на движение по пътищата, намаляването на броя на ранените и жертвите при катастрофи, са изключително важни за всички нас- като родители, като общество, като регион. Всяка една инициатива в този аспект е полезна, тъй като фокусира вниманието на хората към проблема и спомага за минимизирането му", обясни старши комисар Янко Янколов- директор на областната дирекция на МВР във Видин.

Идеята е по време на операцията да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата и "брояч" на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или фатален край се предоставят  онлайн на обществеността. Тази година Европейският ден без жертви на пътя е с мото за България "Спаси живот!”.

За съжаления дори и днешния ден не премина без жертва на пътя. До 12 часа днес "броячът" отчете шест тежки катастрофи в страната, при които е загинал един човек, а девет са ранени.

В Северозападна България органите на реда обявиха, че от началото на годината пътнотранспортната обстановка се е подобрила в сравнение със същия период на 2016 година.

"В област Монтана през 2016 година от 1 януари до 1 септември са станали 85 тежки пътнотранспортни произшествия с 13 убити и 124 ранени. За същия период на 2017 година са станали 87 ПТП с 14 убити и 120 ранени. Няма утежняване на пътнотранспортната обстановка", обясни главен инспектор Елвис Иванов, началник на сектор "Пътна полиция".

СнимкаВъв Враца се проведе информационна среща във връзка с отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя - 21 септември. На нея стана ясно, че служители на Пътна полиция Враца ще проведат специализирана операция по метода "Широкообхватен пътен контрол", като по време на проверките, доброволци от БЧК ще раздават на водачите листовки за безопасно шофиране.  

"В сравнение със същия период на миналата година катастрофите с материални щети са по-малко със 140, с един по-малко са пътните инциденти с пострадали и петима души по-малко са загинали по врачанските пътища, броят на ранените обаче е нараснал с 25.", каза Янко Харалампиев, началник на сектор "Пътен контрол" при "Пътна полиция" Враца.

От "Пътна полиция" Видин също отчитат намаляване на катастрофите и жертвите на пътя през тази година.

Снимка"В област Видин, от началото на 2017 г., оперативната обстановка по безопасност на движението е с подобрени показатели по отношение жертвите при тежки катастрофи. На територията на региона са регистрирани общо 343 пътнотранспортни произшествия, с трима загинали и 59 ранени. За същия период на 2016 г. катастрофите са били 350, с 10 жертви и 57 ранени.", каза началникът на видинските пътни полицаи главен инспектор Владимир Герасимов.

От видинската полиция обясниха още, че непрекъснато изпращат писма и дават предписания за подобряване на пътната обстановка в региона, има и постоянно полицейско присъствие сутрин около училищата, но призоваха за повече отговорност водачите на пътни превозни средства.

СнимкаДнес за втора поредна година, сред местата за контрол на пътна полиция, бяха и двата пътни участъка, в които тази година трима души загинаха при катастрофи: между селата Кутово, Антимово и Кошава (там са загинали двама души) и  участък от околовръстния път на Видин, в близост до разклона за Слана бара.

"Бихме могли гордо да вдигнем глави и да кажем, че в сравнение с миналата година на територията на страната са настъпили по-малко пътнотранспортни произшествия, с по-малко загинали и по-малко ранени. За осемте месеца на 2017 година има 4 426 ПТП срещу 4 591 за същия период на миналата година. Загиналите са 409, а миналата година са били с 20 повече, ранените са 5 627, а за миналата година техният брой е бил с около 200 повече. Най-страшното, което наблюдаваме сега е, че особено по магистралите българинът започна тотално да пренебрегва Закона за движението по пътищата. Българинът, според мен, не осъзнава достатъчно, че когато е на пътя трябва да се пази, но трябва да пази и останалите, защото не сме сами на пътя.", каза за Радио ВИДИН Мария Ботева, полицейски инспектор в отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция Национална полиция на МВР.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00