Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев с апел към българите зад граница да запазят България в сърцата на своите деца

| обновено на 25.09.17 в 07:45
Снимка: Младен Петков
В последния ден от визитата си в Съединените щати президентът Румен Радев апелира към българските семейства зад граница да направят всичко възможно да запазят България в сърцата на своите деца. Пред българската общност в Чикаго Радев също увери, че успехите на сънародниците ни в чужбина са високо ценени в България.

В препълнената зала на църквата "Света София" президентът даде да се разбере, че държавата работи за подобряване условията за връщане в родината, но каза, че докато това се случи българите в чужбина трябва да се включат в обща борба за младото поколение:

Ако ние изтървем това поколение да не усвои българския език и да не се завърне в България, повярвайте ми - техните деца няма да имат българско самосъзнание.

В същото време държавният глава поздрави общността в Чикаго за успешните усилия за признаване на българския език за официален в образователната система на щата Илинойс като изрази надежда, това да се случи и в други щати.

Президентът Радев говори и за впечатленията си от своите срещи с успели българи от различни области:

Аз ви поздравявам за този успех, който всеки един от вас отвоюва всеки ден в тази конкурентна среда, защото това не е ваш успех. Повярвайте ми, това е успех за България. И това, което вие постигате, е доказателство, че българите могат, че си струва да се инвестира в България.

По време на визитата си в Чикаго държавният глава отговори и на въпроси. По едно от основните притеснения за събралите се – корупцията – Радев каза, че отстъпление от негово лице няма. Попитан по-късно за конкретика, той посочи свикването на Консултативния съвет за национална сигурност по темата. На въпрос за отношенията с Русия той наблегна, че мисията му е не да създава врагове, а да търси подкрепа на високо равнище. За електронното гласуване увери, че се търси решение като към момента се обмислят варианти за гарантиране сигурността на вота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!