Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за новия отоплителен сезон

Димчо Костадинов: Проблемът с дървата за огрев е сериозен заради износа за Румъния

6
Димчо Костадинов, директор на Топливо, клон Видин
Снимка: Радио Видин

Всяка година, в края на септември, като че ли все още не можем да се разделим от отиващото си лято и настъпващата есен. С нея наближават и студените дни и нощи и отново пред всички нас излиза проблемът за отоплението на жилищата ни и местата, в които работим. С какво да се топлим тази зима? Успяхме ли да намерим верния отговор на този въпрос през годините и има ли най- евтин и най- ефикасен метод за това- дилема вечна и неразрешима. Правим различни експерименти и все не ни харесва. Каква е алтернативата пред видинчани тази година - това попитахме Димчо Костадинов, директор на най- големия дистрибутор на твърди горива за Северозападна България. Оказва се, че т. нар. "пелети" са абсолютен хит в момента за отопление, а дървата отсъстват изобщо като предлаган вариант. 

"Проблемът с дървата за огрев тази година наистина е сериозен. Оказва се, че за да можем да предлагаме дърва, тяхната цена трябва да е около 100 лева за един куб. метър, което ги прави непродаваеми. Причината е износът за съседна Румъния. Затова се отказахме да предлагаме, а това се случва за първи път от година насам. Хит в момента са т.нар. пелети за огрев и ние вече предлагаме няколко вида български и сръбски опаковки. Цената на въглищата се запазва, както и миналата година, но все по-малко хора търсят въглища за огрев през зимата" - сподели Димчо Костадинов.


На пазара и тази есен се предлагат нарязани и нацепени дърва на цени малко по- високи от миналогодишните. Повечето търговци дори предлагат редене и обработване пред клиента, така че да сме сигурни какво точно купуваме. Потърсихме продавачи на дърва във Видин. Намерихме само един на обичайното място - до парк "Владикина бахча". Той разказа за проблема с износа на дърва за съседна Румъния: 

"Нищо не можем да направим, всеки ден изнасят дърва за Румъния. Там цената е около 65 евро за кубик. Миналата година тук бяха на 55 лева нарязани и нацепени, а сега са по 85 лв. Понякога ми става жал за хората и като гледам как едва са събрали пари за отопление, им давам и на по- ниска цена. Ужас е с тези румънци, после ние ще трябва да вкарваме дърва обратно. Такова чудо никога не е било. Трябва да се намеси държавата спешно и да забрани този износ."

Студените есенни и зимни дни вече чукат на вратата ни. Кой ще е алтернативният начин за отопление пред видинчани тази зима? Ето какво казаха по темата те: 

"Предпочитам отопление на електроенергия. Имам си акумулираща печка и съм доволен ... На климатик сме, но в големите студове си е студено ... През зимата отивам при децата си в Германия и там всичко е уредено."  
Оказва се, че голяма част от нашите съграждани предпочитат да се отопляват с климатици през зимата. Според тях това си остава по- чистият и по- приемлив вариант. 

Владимир Драганов е собственик на сервиз за монтаж и поддръжка на климатични системи във Видин и обясни кое е предимството на отоплението с климатик.

"Съветвам хората, които имат стари климатици и трябва да се ремонтират, да не го правят, а по- добре да инвестират направо в нов съвременен уред, тъй като разликата е огромна и икономията на електроенергия е осезаема" - посъветва Владимир Драганов.


Разговаряхме и със собственик на домашна парна инсталация, захранена от камина на дърва. Таня Герасимова е преподавател по български език и литература във видинско училище и от години разполага с такава инсталация в апартамента си. Тя е доволна от инвестицията и ефекта от този вид отопление. Другият алтернативен метод пред видинчани е отоплението с парна инсталация, захранена от камина на пелети. Гошо Тодоров преди четири години инвестира и днес не съжалява за това. Той е международен шофьор и казва, че отоплението с пелети е чист и удобен метод за обитателите на нормално панелно жилище. 

До края на седмицата се очаква ново понижение на температурите, прогнозират синоптиците. Този процес ще продължи до неделя и на места може би вече ще се наложи да ползваме средства за отопление. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33