Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски законодатели разкритикуваха социалната мрежа Туитър

Американски законодатели разкритикуваха социалната мрежа Туитър за това, че от там не са дали достатъчна информация по време на изслушване за руска намеса в изборите за президент миналата година. Представители на Туитър се срещнаха с конгресмени като част от разследване, което се стреми да установи дали социални мрежи са били използвани за разпространяване на дезинформация и пропаганда с цел повлияване резултата от изборите.

След срещата, която бе при закрити врата, топ демократът от Комисията по разузнаване в американския сенат Марк Уорнър коментира, че е разочарован от недостатъчната по думите му информация, която социалната мрежа Туитър е споделила. Според него изглежда компанията не е наясно със сериозността на разследването.

От своя страна Туитър обявиха, че са закрили десетки профила, които според тях са фалшиви и които по време на кампанията са разпространявали разединяващи послания по чувствителни теми. От компанията поясниха, че става дума за 22 профила, които са били свързани с около 450 профила във Фейсбук.

Срещата с Туитър бе подобна на тази с Фейсбук по-рано този месец. Тогава стана ясно, че там са се появили, спонсорирани от Русия реклами, които са спомогнали за дезинформация в Америка.

Комисии от Камарата на представителите и Сената са поканили и Гугъл за изслушване в Капитолия с цел да са внесе повече яснота по въпроса дали и как Русия е повлияла на миналогодишните избори за президент.

Москва отрича категорично твърденията за намеса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!