Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В днешния си брой вестник 24 часа поставя акцент на темата за възнаграждението на военните. Изданието цитира думи на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който  съобщи вчера във Варна, че от 1 януари военнослужещите ще получават по-високи заплати. Той не се ангажира с конкретен процент и обясни, че увеличението ще е различно в зависимост от чина и службата. По думите му, със сигурност, най-големият скок ще бъде при бойните поделения и при тези, които работят на терен: войници, сержанти и младши офицери.

Все повече възрастни работят, след като се пенсионират. Това е съобщил директорът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов пред вестник Телеграф.  По данни на НОИ, почти 54 хиляди българи имат повече от тавана на пенсиите и получават по 910 лева на месец. Таванът ще нарасне до 1040 лева от юли 2019 година, ако няма промяна в размера на максималния осгурителен доход, допълва Ивайло Иванов. По повод днешния Международен ден на възрастните хора, те ще могат да получат консултации за пенсионирането си на място в поделенията на НОИ, посочва още "Телеграф".

"София тръгва на лов за драскачи", пише на първата си страница вестник Труд. Изданието обяснява, че Столичният инспекторат затяга контрола срещу тези, които рисуват по фасади, спирки, подлези и други обществени обекти. До момента няма наложена нито една санкция за това. За установяване на самоличността на нарушителите вече ще бъде използвано изграденото видеонаблюдение в града в сътрудничество с органите на реда. Заловените ще бъдат глобявани от 100 до 2500 лева, включително и непълнолетните, навършили 16 години.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!