Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 октомври 2017 година

Снимка: Архив Радио Видин

Селата Милчина лъка, Медешевци и Бранковци в община Грамада вече имат транспортна връзка с областния град. Превозвачи отказваха да пътуват по линията заради лошия път и намалелия пътникопоток. Селата останаха без автобус за Видин близо два месеца. Една фирма се е съгласила да извършва превоз на пътници всяка сряда.

Договорите за доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води във Видин и за упражняване на строителния надзор са подписани от кмета на общината и представителите на фирмите- изпълнители, съобщават от местната управа. След проведена обществена поръчка за изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Хидрострой“ АД. В рамките на 266 дни ще бъде извършено конструктивно обследване и документиране на актуалното състояние на извършеното строителство от предишния изпълнител, строително-монтажни работи, доставка на необходимото технологично оборудване, автоматизация, извършване изпитания, замервания и предаване на обекта, обучение на персонала при експлоатацията и поддръжката на съоръженията в пречистваетлната станция. Фирмата-изпълнител, която ще упражнява строителния надзор, е Обединение „ВИДИН-ПСОВ 2017”, с водещ партньор „БТ-Инженеринг” ЕООД и партньори „Супервайзер” ЕООД и „Агроводинвест” ЕАД. Стойността за изпълнение на поръчката е над 18 милиона и 800 хиляди лева.

До края на седмицата здравното министерство ще преведе предсрочно месечната субсидия на МБАЛ "Христо Ботев", което ще даде възможност на ръководството на болницата да даде на лекари, медицински сестри и персонал авансите за месец септември.

Опасните дървета в община Берковица ще бъдат премахнати до началото на зимния сезон.

Община Берковица получава безвъзмездно от държавата имот за изграждането на детски кът. Това е записано в решенията на Министерския съвет, който одобри 5 общини да получат държавни имоти за реализирането на социални и екодейности. Заместник кметът на община Берковица Радослав Найденов разясни повече за дейностите, които предстоят по обособяването на детския кът в града: "Това е имот, който беше държавна собственост и представлява част от парк, който за съжаление, заради собствеността ние не можехме да го стопанисваме и поддържаме. Имаше опасни детски съоръжения, поради което сме много благодарни на държавата, че откликна на нашата молба. Ще бъдат поставени детски съоръжения, паркови елементи и ще може да се грижим и поддържаме, защото е непосредствено в центъра на града- зад бившето кино..."

Община Мездра разпространи разяснителни материали относно правилата за движение на пътни превозни средства с животинска тяга на територията на Общината.

Врачанският окръжен съд изпрати за 6 години и 8 месеца зад решетките 16-годишния Милчо Илиев. 

Окръжна прокуратура – Монтана протестира условната присъда за турски шофьор на ТИР, предизвикал пътно-транспортно произшествие, отнело човешки живот и причинил телесни повреди на пътници в автобус. Държавното обвинение счита, че наложеното от съда условно наказание, в размер на три години „лишаване от свобода“ с изпитателен петгодишен срок, за извършеното от подсъдимия тежко престъпление, не съответства на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на последиците му. Независимо от признаването на вината и провеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, ОП-Монтана счита, че следва да бъде наложено ефективно наказание. Според прокурора, изготвил протеста, практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления, особено тези довели до човешки жертви, е порочна и неправилна. Окръжна прокуратура – Монтана предлага изменение на първоинстанционната присъда, като бъде увеличен размерът на наложеното наказание и същото да бъде изтърпяно от подсъдимия Чакър ефективно.

В Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана благоевградската писателка Красимира Кацарска представи новата си книга с разкази и новели "Свечеряване".

Ден на отворените врати се проведе в приюта за бездомни кучета в Долна Кремена.

Ранно-християнската базилика на крепостта "Калето" в Монтана ще бъде готова за празника на града "Свети Дух" следващата година. Активно се работи по възстановяването й.

Видинският драматичен театър открива новия си творчески сезон с премиера на спектакъла "Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.
Историята се завърта около четирима аутсайдери, които чакат своя влак на една забравена от всички гара. Техният влак не спира, но към компанията се присъединява още един странник, обясни директорът на театъра Ирина Флорова - Капелова. Премиерата на "Оркестър Титаник" е в четвъртък, 5 октомври, от 19 часа на сцената на Драматичен театър - Видин. 

Не се очакват слани през октомври в област Монтана. Месецът започна със слънце. Най-ниските температури ще са между 0 и 5 градуса, а най-високите ще достигнат до 20-25 градуса. 

На 11 октомври /сряда/ на гара Мездра ще се проведе демонстративно пожаро- тактическо учение. Неговата цел е да се провери степента на подготовка на дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението". В него ще участват Регионалните дирекции Враца и Монтана, Областна дирекция на МВР и жандармерията, Центърът за спешна медицинска помощ, доброволци от БЧК. 
Учението ще започне в 11.00 часа като ще бъде проиграна ситуация с дерайлирал вагон, довело до промишлена авария и изтичане на амоняк. В Мездра се очаква да пристигнат висши служители от МВР и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30