Продължава възстановяването на базиликата в крепостта "Калето"

Снимка: Радио ВИДИН
Ранно-християнската базилика на крепостта "Калето" в Монтана ще бъде готова за празника на града "Свети Дух" следващата година. Активно се работи по възстановяването й.

Средствата са осигурени по трансграничен проект със Сърбия на обща стойност от 695 000 евро за Монтана и Пирот.

"Целта е засилване на туристическата привлекателност, опазване, възстановяване и експониране на ранно- християнската базилика. Това е едната част и средновековната крепост в Пирот. Това ще се постигне чрез разработване на атрактивна туристическа дестинация", каза кметът на Монтана Златко Живков.

За възстановяването на стените на базиликата се използват естествени материали- камъни от река Огоста и от кариерата за кремъчен варовик край  село Владимирово.

Това е третият проект, с които се работи по античната крепост "Калето", която става модерна туристическа атракция.

Вижте още

Снимката на 22 февруари 2019 година

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари . Аудиторният дял на медията е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички радиа..

публикувано на 22.02.19 в 17:32

9 са офертите за строителството на 19 км от пътя Мездра - Ботевград

Предложенията на участниците в обществената поръчка бяха отворени в Агенция "Пътна инфраструктура". Общата дължина на пътя е 33 километра . Офертите за останалите над 13 километра бяха отворени в началото на февруари . Строежът на пътя Мездра-Ботевград от направлението Видин-Ботевград е разделено на два участъка заради сложността на терена,..

публикувано на 22.02.19 в 17:00

Областен форум за ориентиране и консултиране на ученици със СОП се проведе във Враца

Дискусията на тема „И АЗ МОГА СЪЩО“, се организира от Регионалното управление на образованието в града и Центъра за подкрепа за личностно развитие - „Център за работа с деца“, и бе открита от началника на образователната институция Галина Евденова . Участниците във Форума бяха поздравени с изпълнение на народна песен от седмокласничката Милена..

публикувано на 22.02.19 в 16:37

Активна доброволческа дейност отчете БЧК-Враца

На отчетното събрание бе отбелязано засилване работата на младежките структури на организацията в малките населени места, каза за Радио Видин Гергана Михалчева -директор на секретариата на Областния съвет на БЧК: "С радост отчетохме, че имаме осем клуба на Български младежки червен кръст в Област Враца, шест от тях са изключително активни. Интересното..

публикувано на 22.02.19 в 16:00

Ученици от Северозапада мерят сили по математика във Видин

Математически турнир ще се проведе утре, 23 февруари, във Видин . Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи заместник-директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин  Женя Спасова : "Авторите на задачите са от Факултета по математика и..

публикувано на 22.02.19 в 16:00

Радио Видин на девето място сред всички радиа през януари

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари. Аудиторният дял на Радио Видин е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички..

публикувано на 22.02.19 в 15:28

Вадят кърмаци от река Дунав

17 кърмака , с обща дължина от над 1 километър , установиха при акция между Горни Цибър и Козлодуй . От години риболовните уреди за есетрови риби са забранени. Акцията е била съвместна на отделите по рибарство от Монтана, Враца, София и гранична полиция . “Всеки един от кърмаците е с по над 50 куки”, съобщи Валери Спасов, от отдела в Монтана...

публикувано на 22.02.19 в 12:41