Продължава възстановяването на базиликата в крепостта "Калето"

Снимка: Радио ВИДИН
Ранно-християнската базилика на крепостта "Калето" в Монтана ще бъде готова за празника на града "Свети Дух" следващата година. Активно се работи по възстановяването й.

Средствата са осигурени по трансграничен проект със Сърбия на обща стойност от 695 000 евро за Монтана и Пирот.

"Целта е засилване на туристическата привлекателност, опазване, възстановяване и експониране на ранно- християнската базилика. Това е едната част и средновековната крепост в Пирот. Това ще се постигне чрез разработване на атрактивна туристическа дестинация", каза кметът на Монтана Златко Живков.

За възстановяването на стените на базиликата се използват естествени материали- камъни от река Огоста и от кариерата за кремъчен варовик край  село Владимирово.

Това е третият проект, с които се работи по античната крепост "Калето", която става модерна туристическа атракция.

Вижте още
Огнемир Симов, кмет на Хърлец

Чести аварии оставят хората в Хърлец без вода

Проблемът във врачанското село е от 24 ноември , откогато през няколко дни водоподаването спира . Разкопано е кръстовището зад църквата , за да се отстрани аварията, като до края на деня се очаква да има вода, надява се кметът Огнемир Симов . По думите му, некачественото отстраняване на повредите  довежда до други на едно и също място . Водоноски..

публикувано на 10.12.18 в 12:23

Видински пчелари ще участват в националния протест

Пчелари от видинското дружество "Димитър Балев" ще участват в националния протест в София. Протестът е насрочен за 13 часа пред сградата на министерството на земеделието. Заедно с колегите си, 15 пчелари от Видинско, ще отстояват свои искания за по-адекватна политика в сектора. Решение за организираното недоволство е взето на пчеларска среща във Варна,..

публикувано на 10.12.18 в 10:59

Видинският драматичен театър с нов директор?

Дейвид Славчев най-вероятно ще оглави театъра във Видин. Той е кандидатът с най-висок резултат от конкурса за длъжността директор на Общинския драматичен театър. Това показва публикуваното на Интернет страницата на Община Видин извлечение от Протокола за резултатите от проведения конкурс. Според документа допуснатите до конкурса са двама. Огнян..

публикувано на 10.12.18 в 10:41

Домът за възрастни горя в Куделин

Пожар е горял в Дома  за възрастни хора с умствена изостаналост във видинското село Куделин . Сигналът е подаден вчера, 9 декември, в 23.20 часа.  Няма пострадали хора, евакуирани били 25 души и спасени съседните три сгради.  О гънят е унищожил 18 кв. м покривна конструкция.  Причината за пожара е техническа неизправност в коминно тяло,..

публикувано на 10.12.18 в 10:38

Мъж загина при пожар във Връв

64-годишен мъж е загинал при пожар в дома си във Връв , съобщават от полицията във Видин. На 9 декември в 01.44 часа постъпил сигнал за горяща къща в селото. Пристигналите на мястото огнеборци с два автомобила потушили пламъците и сред отломките открили овъгленото тяло на обитателя. Трупът е транспортиран за аутопсия във видинската болница...

публикувано на 10.12.18 в 09:57

Враца почита Людмил Кирков със Седмица на българското кино

Седмица на българското кино започва от днес, 10 декември, във Враца, това анонсира кметът Калин Каменов. Филмите, които ще се завъртят в модерното кино „Метропол“, с което градът под Околчица настигна по стандарт големи европейски градове, са посветени на Людмил Кирков. Местната управа е подготвила амбициозна програма със заглавия, която от 10..

обновено на 10.12.18 в 09:37