Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сближаването на регионите и бъдещето на кохезионните фондове обсъждат в Брюксел

2
Официално откриване на Седмицата на регионите и градовете
Снимка: Лили Големинова

Днес в Брюксел започна (за 15-и път) Европейската седмица на градовете и регионите, организирана от Европейския комитет на регионите и Европейската комисия (в лицето на Генералната дирекция за регионална политика). Събитието е наистина мащабно и офицално бе открито в Европейския парламент, където редом с Корина Крецу (еврокомисарят, който отговаря за регионалната политика) и Карл-Хайнц Ламберц (председател на Европейския комитет на регионите) бе и българският евродепутат Искра Михайлова, която е председател на Комисията по регионална политика в ЕП. При откриването акцент беше обявяването на така наречения #CohesionAlliance - Алианс за сближаване, като именно "сближаването" продължава да бъде ключовата дума в регионалната политика. 

На специален брифинг днес бе представен 7-ят доклад за кохезионната политика в икономическо, социално и териториално отношение (такива доклади излизат на всеки три години), от който става ясно, че драстичните разлики в качеството на живота между най-развитите и най-бедните региони в Европа започват да намаляват, но че има региони, които още не могат да се възстановят от финансовата криза, която (оказва се) особено силно е засегнала регионите, които са "по средата", или "в преход". Утре ще бъдат обсъждани конкретните цифри за всяка държава-членка, но вече е ясно, че публичните инвестиции още не са достигнали предкризисното си ниво. Този доклад ще бъде в основата на дебатите относно бъдещето на кохезионната политика след 2020. По тази тема (макар и предпазливо) говориха и Корина Крецу, и Карл-Хайнц Ламберц.

СнимкаВ момента България е сред държавите, които получават кохезионни средства, заедно с Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, трите балтийски републики, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Португалия, Словакия и Словения - тоест държавите, които имат да изминат дълъг път на развитие, за да се изравнят с останалите. През новия период най-вероятно кохезионните фондове ще бъдат достъпни за всички държави-членки, но как и на какъв принцип има тепърва да се уточнява. Утре предстоят срещи с експертите за всяка конкретна държава, ще бъде представен нов доклад на Евростат, официално ще бъде открита 125-тата сесия на Комитета на регионите, като се очаква и сериозен дебат по отношение на случващото се в Каталуния, тъй като ситуацията е точно на ниво региони.

Първото си интервю днес председателят на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц (който пое наскоро поста от финландеца Марку Маркула) беше за Радио София (ще го чуете в петък в сутрешното "Радиокафе"), като любопитен факт е, че в коридора пред неговия кабинет висят картини на българския художник Красимир Савов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия