Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни ремонти очакват две видински училища

2
Проект училища
Снимка: Радио Видин
Миналата седмица от Община Видин съобщиха, че кметът Огнян Ценков е подписал в Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездна финансова помощ, с която ще бъде извършена дейност по проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин", включващ две инвестиционни предложения. Първото е "Основна реконструкция на сградата на Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I"- оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон" и второто - "Консервация, реставрация и експониране на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики"-  оформяне на прилежащото околното пространство и пристройка и надстройка на физкултурен салон". Проектът е на обща стойност 16 919 000 лв. и ще се реализира в рамките на процедура за безвъзмездна финансова помощ. 6 534 000 лв. са за Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I". Потърсихме за коментар директора на учебното заведение Румяна Петрова:


"Това е една много дискутирана тема и сред децата, и сред колегите, и сред родителите. Наскоро имахме и родителска среща, на която родителите изразиха огромното си задоволство от това, което ще се случи. За никой не е тайна, че откакто е създадена преди 45 години, която годишнина чествахме тази година, никога не е имала физкултурен салон. Сега с реализирането на проекта ще имаме такъв... Благодаря на настоящия кмет Огнян Ценков, както и на предишното ръководство на Общината в лицето на кмета Герго Гергов и заместник кмета Добромир Дилов за помощта при реализирането на проекта... Когато се преместихме в новата сграда направихме козметични ремонти, но вътре материалната база е в лошо състояние. Сега, след ремонта, всичко ще се промени... Безкрайно сме щастливи и доволни от това, което ще се случи. Надявам се всичко да е качествено."


Учениците от ППМГ "Екзарх Антим I", които са сред най- изявените спортисти на Видин естествено се вълнуваха от изграждането на физкултурния салон:


"Ние, като спортисти, се радваме на това, което ще се случи, защото ще има нова спортна зала. Там ще могат да се провеждат състезания и тренировки... С тези подобрения училището ще има по-привлекателен вид и за учениците. Спортната зала е нещо много важно... Училището ни ще стане по- хубаво и ще ни мотивира да се учим по- добре..."


Проектът ще промени изцяло вътрешната и външната визия на гимназията. Ще бъде обособен нов централен вход, както на двора, така и на сградата. Изцяло ще бъде подменена отоплителната инсталация, като на мястото на освободеното котелно помещение ще бъде разположен салон за хранене и почивка на учениците. Ще бъде реконструиран учителският корпус с обособяването на просторна учителска стая и методически салон. Изцяло ще се ремонтират класните стаи, специализираните кабинети и коридорите. Предстои цялостно обновяване на на електрическата инсталация и осветителните тела. Най-голямата инвестиция ще бъде изграждането на многофункционална и модерна спортна зала. Съоръжението ще е с капацитет от 150 седящи места, 4 съблекални, помощни и складови помещения с панорамно игрище за тенис на корт, което ще бъде обособено на покрива на залата. Обектът ще отговаря на всички изисквания за организиране на състезания от държавния спортен календар и провеждане на финали от ученическите игри по различни видове спорт - баскетбол, волейбол, бадминтон, тенис на маса и шахмат. В двора на гимназията допълнително ще бъдат изградени и две модерни игрища за баскетбол и волейбол. Проектът включва и цялостен ремонт на дворното пространство и превръщането му в зелен оазис за възпитаниците на гимназията. Предвидени са паркови алеи, цялостно озеленяване, зони за отдих и почивка, пейки и декоративно осветление, открит фитнес парк, допълнителни спортни съоръжения и изграждането на амфитеатър за провеждане на тържества, уроци на открито и други инициативи.


По - голямата част от средствата- 8 868 000 лв. са за Средно училище  "Цар Симеон Велики", където освен ремонт на сградата- паметник на културата ще бъдат направени спортна зала и закрит плувен басейн. Венцислав Станев, директор на училището:


"Проектът е страхотен и след ремонта ще стане едно страхотно училище. Тази красива сграда в центъра на града ще придаде по- друг облик и на градската среда... Всичко ще бъде подменено- ел. инсталация, осветление, ВиК... Парното ще изцяло на газ... Дограмата ще е от дървен стъклопакет. Ще се ремонтира подпокривното пространство и там ще бъдат библиотеката и архивът. Ще бъдат обособени и ателиета за рисуване... Спортната зала е една мечта, която ще се случи. Тя е със седящи места и в нея могат да се провеждат най- различни състезания и мероприятия. Ще бъде свързана с топла връзка с централната сграда... Басейнът е покрит и ще даде шанс на децата да се научат да плуват. Имаме специалисти, които ще ги обучават... Изцяло ще променим и училищния двор. Ще има терен с изкуствена настилка и обособени места за различни видове спорт... Имаме опит с ремонтите и няма да има проблем с учебния процес. Всичко се прави в името на децата..."


Учениците от училището бяха щастливи от предстоящия ремонт и вече бяха информирани и какво точно ще се прави. Дори  бяха изчислили, че ще бъдат в 8 клас, когато ремонтните дейности приключат:


"Знаем за ремонта. Ще стане много хубаво... Радваме се на залата и на басейна... Ще има изкуствен терен... Училището ще ни стане най- хубавото... По-бързо да започват с ремонта, за да свърши..."


Продължителността на проекта е 30 месеца, като в този срок са включени изготвянето на документацията по тръжните процедури, предвидени в Закона за обществените поръчки, както и всички строително-ремонтни дейности. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00