Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква да изнесе в Турция над 3 000 овце до края на годината

Снимка: Радио Шумен

България ще изнесе в Турция над 3 000 овце до края на годината. Прогнозата е на председателя на Националната асоциация „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов. Това става възможно след отваряне на пазарите за наша стока в южната ни съседка. Необходимото на Турция количество животни ще бъде известно до пролетта на следващата година. 

Износът на живи животни за Турция стана възможен след подписаното през септември споразумение между българските и турските власти. Според Синапов, южната ни съседка има голям интерес към родопските породи и това, на практика, отваря пътя на животновъдите от района на Кърджали.
Те плащат добри цени за добра стока! Съобразявайки се с техните искания, ние ще предвидим определен брой женски животни, които няма да допуснем да отидат за клане, а ще ги предоставим за техния пазар и тяхното търсене
България е готова да изнася в Турция говеждо и шилешко месо. Предстои турските ветеринарни власти да инспектират на място нашите кланици.
Те държат в кланиците, където ще се колят говеда и телета, да не се колят прасета. Ние имаме готовност от страна на държавата.
Интерес към износ на месо проявява и Катар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!