Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подмяна на водопровода искат в Киреево

7
Снимка: Радио Видин

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му наброявали над 1500. Имали училище, хората се трудели и в селското стопанство, и в промишлеността, тъй като наоколо функционирали множество фабрики и цехове. Картината днес е коренно различна- население от едва 120 жители, повечето пенсионери. Тези, които все още ги държат краката и ги слушат ръцете все още се занимават с отглеждане на животни. Обичайните обитатели на селските дворове са няколко щастливи кокошки и куче-пазач. Рядкост са хората като бабата, която срещаме на центъра, повела козичката си нанякъде. Казва, че все още има сила да се грижи за нея, дава и мляко, и няколко козлета всяка година. Но, основна грижа сега за жената е идващата зима. Защото все още не се е снабдила с дърва за огрев. 

СнимкаСелото се управлява от жена, амбициозна и работлива, решена да направи много, докато е на стола на кмета. Тя ще настоява за ремонта на 7-километрова отсечка от пътя за граничния пункт Връшка чука до селото, който не е ремонтиран отдавна, само частично- на отбивката.

"Преди година правиха кърпежи на пътя, но трябва изцяло да се оправи, в лошо състояние е, така е и от Киреево до Раковица. Не знам дали ще заделят скоро средства за ремонта, но ще настоявам", заканва се кметицата Маргарита Георгиева.

Наскоро в кметството в Киреево е извършен ремонт за 50 000 лв. През лятото е сменена дограмата, пребоядисано е отвътре и отвън, сменен е и покривът на читалището, който бил в много лошо състояние, похвали се Маргарита Георгиева. Казва, че не се страхува от работата, ако трябва, сама ще обгрижва и самотните хора, тъй като липсват хора по програмите за временна заетост, които иначе ѝ помагат.

Киреево, войнишки паметникГоворим и за уредените градинки в центъра и приветливия площад, за открития войнишки паметник в двора на църквата.
 
"Миналата година през декември открихме нов войнишки паметник в двора на църквата, руският посланик беше тук за откриването. Много хубав паметник..."


Кметицата разказва и за нещата, които би трябвало да се случат- като подмяната на стария водопровод, от който авариите са почти ежедневни.  

"Водопроводът, това е работа и на ВиК-то, не само на общината. Много е стар, трябва да се сменят тези тръби. През ден имаме аварии, добре че от ВиК-то в Кула идват хората, оправят веднага, но нали все се спира водата, неприятно е", обяснява Маргарита Георгиева.

СнимкаНякогашното училище на името на "Христо Ботев" датира в селото от 1884 г., първите учители са били Алексей Бенчев от Долни Лом и Панто Дилов от село Калугер. Затворено от години, селското школо е вече история.

На финала на нашия разказ за Киреево стигаме до интересната история на селището, наречено на капитан Николай  Киреев - руски офицер, герой от Сръбско-турската война от 1876 г.

"Той е от дворянски род... Оставя писмо на майка си и баща си, че не може да гледа как един братски славянски народ е угнетен и потиснат от турците и се записва доброволец, защото иска да освободи България. Идва в България, дават му отряд, но загива край раковишката мелница. Погребан е на манастира", разказва Тони Йотов, жител на селото.

Иначе, в Киреево, оказа се, знаят и как да се веселят, защото празнуват няколко пъти в годината, а не както другите села- само на събор. Селският празник, или съборът, е на 24 май, после е празникът на Киреев на 6 юли, на 28 август пък правят курбан и скара на площада.

Още за делника и празника в село Киреево може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59