Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ остават страна по споразумението с Иран

| обновено на 16.10.17 в 07:57
Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският посланик в ООН Ники Хейли коментира, че Съединените щати биха искали да останат част към договора за ядрената програма на Иран. Хейли заяви, че целта на администрацията във Вашингтон е да подобри съществуващия договор. Коментарите си тя направи няколко дни след като президентът Доналд Тръмп заплаши да оттегли САЩ от международното споразумение, ако Конгресът не го промени. В петък държавният глава призова за нови санкции срещу Иран и обвини страната в нарушаване на клаузите и „спонсориране на тероризъм“.

Пред телевизия Ен Би Си посланик Ники Хейли увери, че засега САЩ няма да се оттеглят от договора. По адрес на намеренията на президента тя каза: Това, което се опитваме да кажем, е, че споразумението бе стимул. Договорихме се да спрете да извършвате определени неща. Не спряхте да ги вършите. Така че сега се питаме как да постъпим, че да направим Иран по- отговорен (при изпълняване на договора).

Като причина за преразглеждане на споразумението Хейли посочи опасенията, че Иран би могъл да стане следващия случай подобен на Северна Корея. Хейли е един от най-големите критици на договора. Тя бе един от малкото в администрацията, които подтикваха президента да обвини Техеран в нарушения.

Темата в неделя по Си Ен Ен разисква и държавният секретар Рекс Тилърсън:

Сега искаме да обърнем внимание на слабостите на ядреното споразумение. Но всъщност има нужда да обърнем внимание на масива от заплахи, които Иран поставя в региона, на нашите приятели и съюзници и следователно заплахи, които те представляват за нашата национална сигурност.

Договорът за ядрената програма на Иран бе подписан през 2015. Под него освен Съединените щати подписите си положиха Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция. В споразумението страните се обявиха за частично вдигане на санкциите срещу Техеран в замяна на спиране на иранската ядрената програма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!