Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Негативите от Брекзит се стоварват най-вече върху гражданите

При сделка е невъзможно най-доброто да е и за двете страни

Снимка: БГНЕС
Сред най-обсъжданите международни теми от последните месеци е излизането на Великобритания от ЕС. Преговорите вървят на много нива, някак бавно и дори мъчително.
За повече яснота и за една интересна идея, свързана с Брекзит и програмата Еразъм, Лили Големинова разговаря с един от българските евродепутати, който иначе е доцент по история на политическите идеи в Софийския университет, има и защитена дисертация върху на английския консерватизъм - Светослав Малинов.

Според него след съдбоносното решение от референдума фактите и интервютата във Великобритания говорят, че горката Тереза Мей е принудена да води поне две нива на преговори:
1. През своя официален преговарящ, и

2. В рамките на самото консервативно правителство

Трудностите в преговорите извадеха на показ някои слабости на Мей.

ЕС действа с единство, ефективност и бързина, която се очаква от една държава, а ние сме 27. Великобритания действа колебливо, с разнопосочни сигнали от ключови фигури, което повече може да се очаква от съюз на държави.

Натрупаното закъснение прави невъзможна пълноценна мащабна сделка в останалите 15 месеца като срок за договаряне.

Тези трудности се отразяват най-вече върху гражданите. Фактите, породени от такъв развод (като Брекзит) неизбежно конфронтира хората. Невъзможно е при сделка най-доброто да е и за двете страни.

Чуйте мнението на Светослав Малинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!