Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Лорета

9
Снимка: Личен архив

Само час след като бе излъчен по Радио ВИДИН материалът за Лорета Иванова от Видин, която страда от сколиоза, стана ясно, че една от клиниките, в които е търсена помощ за детето, е решила да го оперира. За това сигнализира майката, Цветанка Атанасова. Тя обясни, че в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" в София ще оперират Лорета. Финансирането е подсигурено от Център фонд за лечение на деца. Преди новината за решението, детето все пак да бъде оперирано в софийската болница, майката бе изпаднала в отчаяние, че не може да помогне на дъщеря си. 

"Не ѝ позволявам да чувства, че има проблем. Аз поемам тази борба- борбата за оцеляване", каза в "Посоките на делника" Цветанка.

Лорета Иванова е само на 7 години, но вече знае какво е да си различен. От съвсем малка страда от много тежка форма на сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб встрани. При това заболяване гръбначният стълб допълнително се и усуква, което пък от своя страна води до промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.

"При Лорета изкривяването е много голямо- близо 120 градуса. Въпреки проблема, тя не се страхува от лечението и чака с нетърпение нещо да стане, за да се изправи и да е пълноценен ученик... Да може сама да си носи раницата, сама да ходи на училище или да свърши елементарните си нужди... Заради напредването на болестта и изкривяването при нея, се е стигнало до събирането на таза и ребрата. И нас това ни притеснява, че ако изчакаме до 12-ата ѝ година, както искаха от една от клиниките, може да се стигне до вътрешни увреждания, което е много опасно. Изкривяването го откриха, още когато тя бе на година и половина. Нашите ортопеди тук казаха, че ѝ няма нищо- просто е свикнала да стои на една страна. На две години и половина вече я заведох в специализираната клиника в Горна баня, но и там пропуснаха да ни кажат, че можем да сложим специален корсет. Ако тогава ни бяха казали за този корсет, сега тя нямаше да страда толкова много", разказва за етапите от заболяването, през които е минала дъщеря ѝ, Цветанка Атанасова.

От Център фонд за лечение на деца първоначално отказват финансирането на лечението на детето, защото болницата, където единствено се наели да го оперират, е частна. И търсенето на болница продължава:

"В "Пирогов" ми казаха, че те не работят с децата на "Токуда", единствената болница, която също се съгласи, беше " Свети Иван Рилски". Отидохме при лекаря и на него още тогава му направи впечатление, че тя е много жизнена. А като му казахме, че тя кара и колело, въпреки че е с такова тежко изкривяване, той не можа да повярва. Живот и здраве да можем да я оперираме, сигурно няма да мога да я стигна..."

Освен за операцията, Център фонд за лечение не поема обаче финансирането на следоперативното лечение и възстановителните процедури, без които ефектът ще е нулев. От пролетта до момента в кутии на две места във Видин са събрани общо 2 532 лева. Те са крайно недостатъчни за рехабилитацията на детето. Ето защо малката Лорета се нуждае от нашата помощ.

Помощите за малката Лорета се събират в книжарницата до бившето Фото в града или в банкова сметка:
BG0 8UBBS80021058130240


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03