Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Воден ад взе четири жертви, нечуван порой потопи десет села в Бургаско, пише на първа страница "Телеграф". Дядо инвалид се спаси по чудо, изсипаха се 60 литра на квадратен метър, допълва вестникът. 

Водещата тема на "Сега" звучи така: "Пак дъжд, пак жертви, властите – пак невинни". Институциите отново се оказаха неподготвени за бедствието, коментира изданието. През последните 10 години, в различни по вид водни бедствия, у нас са загинали повече от 40 души. 

Според "24 часа" частник не е източил язовира си. "Писна ни да живеем в страх, че някой не си е свършил работата" е водещото заглавие на днешния брой. Това всъщност е цитат на кмета на Бургас Димитър Николов, който заявява за вестника, че бедственото положение няма да бъде отменяно, докато не се опишат щетите. 

"Монитор" информира "81 опасни микроязовира ни дебнат в пороите, на повечето не им работят механизмите за източване". Собствениците са предупредени през лятото да ги ремонтират, са заявили за изданието от Агенцията за метрологичен и технически надзор.

"Труд" цитира министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който посети най-пострадалите селища. "Основната причина са дъждовете, всички язовири са с предписания".

В интервю за "Телеграф", експертът по водите и бивш служител на екоминистреството Асен Личев заявява, че "За да се случи бедствието в Бургаско, някой сериозно не си е свършил работата".

"Управляващите замазаха, но не отрекоха проблемите на бойната авиация", пише "Сега" и допълва: "Прокуратурата установи само за няколко часа, че нямало нищо нередно в Граф Игнатиево. 

"Дума" пише: "ГЕРБ скри Каракачанов от отговор защо в Граф Игнатиево не летят", след като депутатите от БСП поискаха той да бъде изслушан в Народното събрание. Бившият депутат Велизар Енчев заподозря сблъсък на лобита в обществената поръчка за горивно-смазочни материали.

По повод откриващата се днес в София министерска среща Европейски съюз – Западни Балкани, бившият заместник външен министър Любомир Кючуков казва в интервю за "Труд", че "Западните Балкани са логичен български приоритет в Европейския съюз". "Сепаратизмът е тенденция, застрашаваща цяла Европа", предупреждава Кючуков.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев коментира в интервю за "Монитор", че румънският модел в съдебната система може да бъде ползван за политически цели. Неприемливо е, според него, да пренасяме този модел едно към едно в България. 

"24 часа" помества отчета на Софийския градски съд, според който, за две години има само четирима осъдени по 26 знакови дела за корупция. От 5 ноември тези дела ще се гледат от Специализирания съд според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, припомня вестникът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!