Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49-ият Конгрес на БСП гласува проекта на левицата за алтернативен държавен бюджет

Нинова предупреди, че се правят внушения за разцепление в партията и обвини нейни представители в желание за реваншизъм

| обновено на 28.10.17 в 13:12
Снимка: БГНЕС

Започна конгресът на левицата. На заседание на 49-ия Конгрес на БСП ще бъде гласуван проектът на социалистите за алтернативен държавен бюджет за следващата година. 

Друга тема в рамките на конгреса под надслов "БСП - алтернатива за България" ще бъдат приоритети за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. 

За първи път висшият форум на партията  се свиква по подобни теми и това предизвика сериозни вътрешнопартийни спорове.

При гласуването на дневния ред делегати поискаха да се включи точка за промени в устава, за да може председателят на партията да се избира на конгрес, а не с вътрешно партиен избор, както е в момента. Това искане обаче  беше отхвърлено с 397 гласа "против" , "за" 149 и 45 въздържали се. Иначе не липсваха и очакваните критики към ръководството на БСП. 

Още преди откриването на форума Ангел Найденов каза, че няма нужда от конгрес.
От процедурна гледна точка не се е случилио нещо извънредно, за да се свика заседание на конгреса. От гледна точка на политическия момент не се очертават предсрочни избори за съжаление.
Интригата на това заседание се върти не толкова около предложението за документи и политики, колкото около това, ще има ли предложение за промяна на устав. Промяна, която да върне избора на председателя в рамките на конгреса. Второ, ще има ли инициатива от страна на председателя да поиска вот на доверие, или пък някой ще внесе ли вот на недоверие.

Областният лидер на Пловдив Георги Гергов заяви, че трябва промяна.
Не може едни големи избори да загубим, 11 други избори загубихме. Президентските избори, точно затова ние не използвахме момента, ракетоносителят не се употреби. Ние хвърлихме много пара в свирката, много приказки, а накрая резултатът го няма - БСП е аут. Аз не говоря за какво трябва да се случи. Това ще го решат ето тези хора тук в залата. Какво трябва да се случи? Моето мнение е, че трябва да има промяна, а не смяна.
Янаки Стоилов коментира писмото, което заместник-председателят на БСП и емблема на партията Стефан Данаилов вчера се обърна към конгреса в защита на Корнелия Нинова.
Всяко представление има срок на годност, дори и за най-добрите актьори. Така, че българските граждани се интересуват повече, в състояние ли е БСП да промени състоянието на България. Това е голямата задача.

Няма извънредност на свикването на конгреса. Бюджетът и председателството на ЕС трябва да бъдат обсъдени в партията, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и допълни:
Имаше и критики, че ръководството на партията се е изолирало, че трябва да ангажира структурите си и повече хора във вземането на решения. Ние отчитаме това мнение и свикахме това заседание, в което участвате вие, представители на партията от цялата страна. Нека чуем какво мислят нашите членове, нека чуем какво мисли партията по важни за държавата и за БСП въпроси.
Има опити опозицията да бъде привлечена и нахранена, каза още Нинова. Ако това не се случи, тя бива разбивана, обясни тя в словото си. Лидерът на БСП определи управлението на ГЕРБ като ново модерно робство, определи и външно политическите начинания на премиера Бойко Борисов като безрезултатни. Нинова обяви, че БСП са готови да говорят и с други партии за вот на недоверие. Тя не посочи темата, по която би могъл да се иска вотът, но посочи, че искането за вот на недоверие е стъпката към свалянето на правителството на ГЕРБ и предсрочни парламентарни избори.

Нинова предупреди, че се правят внушения за разцепление в партията и обвини нейни представители в желание за реваншизъм. Нинова каза че, няма да свиква цял конгрес, за да се крепи на стола си. Лидерът на БСП беше категорична, че вътрешнопартийната опозиция не атакува нейните позиции като председател, а атакува решения на конгреса и пленума. 
Не мога да ви обединявам около лични цели, за използване на партията за облагодетелстване постове, власт, пари, договорки и задкулисие. Нямам дребни амбиции за лична власт, за личен пост, но имам голяма амбиция да променим България.


Решението за свикването на конгреса беше взето след инфарктно гласуване на пленум преди две седмици. Искането на председателя на БСП Корнелия Нинова е социалистите да се обявят за категорична алтернатива на модела на управление, както и да стане ясно, че коалиция с ГЕРБ не може и няма и да има. Тя обясни, че целта на алтернативния бюджет не е да покаже алтернатива  на числа, а на политики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!