Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на най-голямата шивашка фирма в Гоце Делчев заплашват с протести

Снимка: БГНЕС

За следобед са насрочени поредните преговори между работодател и синдикати в най-голямата шивашка фирма в Гоце Делчев. Ако не се стигне до споразумение, хората от "Подкрепа" започват подготовка за ефективни протести.

Над 1000 души са напуснали работа заради ниското заплащане и постоянно растящата работна натовареност. Въпреки постигнатото преди седем години споразумение да се работи не повече от две съботи в месеца, това не се спазва. Масовото основно възнаграждение е 480 лева, а заплащането на  извънредния труд е символично, твърди регионалният лидер на "Подкрепа" Андрей Андреев:

За съжаление, в България трудовите норми са доста изопачени. Самото предприятие от години работи на сумирано изчисляване на работното време, което автоматично им дава право да се работи днес 9 часа, може и 10, и ако има повече часове дадени, му се заплащат, но те така правят във фирмата, че като видят, че имаш повече – примерно 30 часа, почиваш някои дни, когато нямаш натовареност и тези часове се изравняват и по този начин се избягва плащането на извънреден труд.

Германският работодател  Бертрам Ролман е бил склонен на увеличи месечното възнаграждение на 530 лева, но при условие че отпаднат всички други искания на синдикатите.

Ако и днешните преговори, насрочени за 14.00 часа се провалят, хората са категорични, че ще спрат работа и най-вероятно ще се стигне до протести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!