Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Огромната част от българите искат образованието и здравеопазването да са безплатни, а също и по-добро качество на социалните услуги, пише СЕГА. В същото време обаче те желаят и намаляване на данъците, въпреки че това ще остави по-малко пари за социални помощи и услуги. Това показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд", проведено между 3 и 10 октомври. Данните са събрани по поръчка на Института за дясна политика.

Над 92 на сто от анкетираните смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са безплатни (срещу 6% против), а 60 на сто са се обявили за намаляване на данъчната тежест. Срещу второто са се изказали 25%, според които данъците трябва да се увеличат, за да се предоставят по-добри обществени услуги. 15% са без мнение.

Виж повече

24 ЧАСА извежда на първа страница резултатите от проучването под заглавие: "Тренд": 39% от българите стават доброволци при война”. Бих се сражавал за родината като доброволец в случай на война, заявяват 39 на сто от българите. Други 45 на сто не биха се записали като доброволци в такава хипотетична ситуация. Това показват данни на "Тренд" от национално представително проучване, проведено между 3 и 10 октомври сред 1004 души по поръчка на Института за дясна политика. Младите са по-склонни да облекат военна униформа като доброволци, отколкото по- възрастните, показват данните. данните.

Виж повече

Бизнес климатът се влошава през октомври, показват последните данни на Националния статистически институт, цитирани нот ТРУД. Очакванията на предприемачите във всички сектори се понижават, като най-големи песимисти са тези в промишлеността. Общият показател на бизнес климата намалява с 1,8 пункта през октомври, след като през септември се понижи с 0,8 пункта. В промишлеността показателят спада с 2,8 пункта, след като през септември отчете повишение от 1,9 пункта. Намалението се дължи на резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Въпреки увеличението на поръчките през последните три месеца и увеличеното натоварване на мощностите с 0,8 пункта до 75,5%, те прогнозират, че производствената активност до края на годината ще се понижи и ще имат излишък от мощности.

Виж повече

Всяко пето училище на две смени, отбелязва МОНИТОР. Приблизително във всяко пето школо у нас децата учат на две смени. На двусменен режим са общо 437 училища от общо 2380 в страната. Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че преминаването към едносменен режим ще бъде поетапно. В някои училища до година-две това може да се случи чрез намаляване на приема. Вълчев добави също, че където е възможно, могат да се направят пристройки към учебните заведения. Идеята е по този начин да има повече място, за да може всички деца да учат само първа смяна

Планира се също така и строителство на нови училища. „Във Варна ще бъде изградена изцяло нова сграда на Математическата гимназия, в Бургас бяха открити две училища, а МОН е подпомагало довършването на училища, но те не са в най-големите градове“, отбеляза министърът. Той добави, че има квартали в София, в които няма нито едно школо и даде пример с „Витоша“, „Манастирски ливади“ и др. В „Лозенец” пък броят им не достатъчен за населението на квартала.

Виж повече

Граждани настояват за извънредна сесия на Столичния общински съвет за калпавите ремонти, информира СЕГА. За провеждане на извънредно заседание на Столичния общински съвет с една-единствена точка: некачествени ремонти, настояват от гражданската инициатива "Спаси София". "Както несъмнено сте забелязали, нетърпимостта към лошите управленски практики у гражданското общество търпи постоянно развитие, с което очакванията за това по какъв начин да изглежда нашият град растат", обръщат се в отворено писмо до общинските съветници от гражданската инициатива и напомнят, че през последните години в София са извършени множество строително-ремонтни дейности, при чиято реализация са констатирани изключително сериозни дефекти.

От "Спаси София" се обръщат към съветниците още и с настояване за приемане на нарочна декларация на СОС за спиране на практиката "ремонт на ремонта". От там искат още общината да не допуска до конкурс компании, които са се запомнили с калпаво изпълнение на предишни поръчки, да се увеличат санкциите при подобни проблеми, както и да бъде създаден механизъм за прозрачен и публичен мониторинг на качеството на извършените ремонти.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!