Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е уверен в приемането на предлаганите от републиканците промени за данъчна реформа

Снимка: БТА

Американският президент приветства предлаганите от републиканците промени за данъчна реформа. В Туитър Доналд Тръмп изрази увереност, че промените ще бъдат приети въпреки, по думите му, опитите за влияние на лобисти във Вашингтон. 

Републикански законодатели представиха своя план от над 400 страници, който цели да осъществи първите данъчни промени в страната от три десетилетия насам. Той предвижда  намаляване на корпоративния данък от 35 на 20 процента,елиминиране на облекчения при заем за закупуване на жилище на цена от над 500 хиляди долара и опростяване на декларациите за доходи.

На среща с конгресмени в Белия Дом президентът Тръмп ентусиазирано даде подкрепата си за предложението. Законодателите донесоха два листа хартия с размер на пощенска картичка да демонстрират обема на декларациите за доходите , които някои ще попълват ако планът бъде гласуван. В знак на подкрепа Тръмп целуна една от картичките.

Според президента, законопроектът цели да намали данъците и ще помогне за откриване на нови работни места.

Анализ на бюджетна група за надзор показва, че по-голямата част от облекченията се отнасят до бизнеса, отколкото за индивиди. Базираният във Вашингтон Комитет за отговорен федерален бюджет посочва, че ако законопроектът бъде приет, през следващото десетилетие бизнесът ще спести около един трилион долара, а индивидите - около 300 милиарда.

В същото време лобистката група "Национална федерация на независимия бизнес" заяви, че е против готвените промени. Според тях малките предприятия, които се таксуват като граждани няма да могат да се възползват от облекченията. 

Лидерът на демократите в Камарата на представителите – Нанси Пелоси коментира, че предложението е в полза на богатите като то ще доведе до покачване данъците за средната класа.

От Белия Дом се надяват данъчната реформа да бъде гласувана до края на годината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!