Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дъбова махала се надяват да имат водопровод

7
Снимка: Радио Видин
Дъбова махала се намира в Дунавската хълмиста равнина, на десния бряг на река Лом. През него минава пътят за Лом. Малко село от българския Северозапад с все по-намаляващо население. Гостуваме в селото преди обяд. Селският магазин е пълен, хората бързат да вземат хляба, и да поемат към домакинските си задължения. На центъра пред кметството жена, назначена по програма премита падналите листа. Разказва, че в селото хората живеят скромно, доходите им са оскъдни и се жалят от безработицата, обхванала целия регион. Само знамената- българското и европейското, сочат, че селото е част от Европейския съюз. Но не и доходите им, под прага на минимума. Мнозина от по-възрастните жители на селото оцеляват благодарение на домашния социален патронаж. Една от тях е баба Павлина, на 92 години. Оплаква се от неволите на възрастта, самотата и страха от несигурния живот днес. Toпла храна и носят от патронажа всеки ден.

Менюто не е лошо, казва бабата и обяснява защо смята, че днешният живот в Дъбова махала отчуждава хората.

"По-добри бяха хората, по-уважителни, ще те посрещне, ще те изпрати човек. Сега стана егоист народът"


СнимкаКметски наместник на Дъбова махала е Цеко Цеков. Освен че управлява селото помага и в семейната ферма. От проблеми и работа не се страхува. За живота в селото се шегува, че тече по-бавно отколкото трафика по главния път до Лом, който преминава на метри от кметството. Проблем за хората е липсата на водопровод, казва кметът.
Интересното е, че средната възраст на населението е около 50 години, половината от 90-тината жители са около 30-те.

"Селото няма водопровод. На последната сесия на Общинския съвет в Бойчиновци се гласува изграждането на Подробен устройствен план за довеждащия водопровод. Стойността на имотите би се покачила евентуално, ако има ВиК. Вода се черпи от кладенци. По-иновативните хора са си сложили хидрофорни инсталации и така захранват с вода баните и пералните си"

Освен липсата на водопровод, имат проблеми и с електрическата мрежа. Честите аварии ги оставят без ток периодически, казва още Цеко Цеков.

Основното училище в селото е закрито отдавна. И днес обаче, в Дъбова махала имат 18 ученика, които ежедневно пътуват до Брусарци с училищния автобус. Гордост за селото е и това, че имат и бебе на няколко месеца.

СнимкаВ стари документи Дъбова махала се споменава като Али Дубова махала. Народното предание извежда названието на селото от името на някогашния владетел на чифлика Хаджи Дубан. Според други изследвания е заселено от някой си Ахмед арнаутина с прякор Дубата. Дуба се наричала голяма лодка, с която по Дунава се превозвали пътници и стоки, разказват архивите.

Последната част за Дъбова махала е разказана от най-възрастната жителка, 92-годишната Павлина Николова. Спомня си как правели сватбите по три дни някога. А за живота през 21 век, казва, че е дошъл нов свят, малко неразбираем за нея. Обещава ни да дочака стотната си годишнина.

Пълния разказ за живота в Дъбова махала може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59