Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 ноември 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Над 250 000 лева допълнително, над договорените за настоящата година с Многопрофилната болница „Света Петка“ във Видин са изплатени от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Парите са отпуснати с решение на Надзорния съвет на Националната каса. Близо 900 хил. лв. са преведените средства на лечебното заведение през последната една седмица, съобщават от РЗОК.

През последните три години в петте области от Северозападния район за планиране- Монтана, Плевен, Ловеч, Видин и Враца са реализирани 10 на сто от всички проекти с европейско финансиране в страната, съобщиха от Областния информационен център в Монтана. Очаква се до края на настоящия програмен период 2014-2020 година делът на проектите в Северозападния район да се запази.

Броят на безработните над 55 години, които ще получат субсидирана заетост по програмата "Помощ за пенсиониране", ще бъде намален от догодина. Причината за това е новото повишаване на минималната заплата. Пред БНР заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че ситуацията на трудовия пазар, не налага да се отделят повече средства от националния бюджет.

Наказателната колегия на Върховния касационен съд подготвя искане Конституционният съд да разгледа влизаща от днес в сила поправка на наказателно- процесуалния кодекс, приета набързо. Според текста, делата за корупция във висшите етажи на властта, вече ще се разглеждат от специализирания Наказателен съд. От правната програма на Института за пазарна икономика прогнозираха бъдещи дела срещу държавата като следствие от промяната.

Десислава Радева, съпругата на президента на Република България посети Видин. Пред ученици от града в училище "Любен Каравелов" първата дама представи инициатива "Деца говорят с деца за будителството" на Сдружение "Живата вода на България".

Продължава набирането на заявки за включване към схемата "Младежка заетост" на Агенцията по заетостта за младежи до 29 години. Заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт. Същевременно, продължава изплащането на ваучерите за заети лица, които се раздават от Бюрата по труда. 

Общински съвет - Враца организира обществена консултация във връзка с Предложение за приемане на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца. Предлаганото изменение цели коректно и точно посочване на всички услуги, които предоставя Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца и тяхната цена, съобщават от общинската администрация. Обществената консултация ще се проведе на 07 ноември 2017 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала на Община Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.

Община Враца обяви публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен дълг от местната управа. Заемът е в размер до  9 268 000 лева и е за финансиране на дефицит по проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“. Общественото обсъждане ще се проведе на 15.11.2017 г., от 17.00 часа, в Конферентната зала на Община Враца.

Във Враца е завършено санирането на пет жилищни сгради, обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. През тази седмица ще е откриването на всеки от обектите, които са в жилищните комплекси „Дъбника“ и „Сениче“ и на улица „Вежен“.

В община Берковица започнаха дейностите по закриването и рекултивацията на сметището в село Боровци
. Половин милион лева са необходими за закриването му, а отпадъците от Боровци ще бъдат извозвани в регионалното депо за битови отпадъци в Монтана.

С колиформи е водата в селата Мокреш, Златия, Студено буче и Винище, в последното са открити и ешерихия коли, установи проверка на Регионалната здравна инспекция в Монтана. Справката е за втората половина на предходния месец.

Започна реконструкцията на близо километър и половина от
водопроводната мрежа в Белоградчик. Старите етернитови тръби се подменят с нови. Общата стойност на проекта е 377 000 лв., като средствата са предвидени от целева субсидия за капиталови разходи в бюджета на общината.

Заинтересуваните лица от Белоградчик могат да направят писмени възражения по обявената кадастрална карта и кадастрален регистър на недвижимите имоти пред служители на Службата по геодезия, картография и кадастър - Видин. Възражения ще се приемат до края на ноември.

Детските градини във Видин имат сключени договори за доставка на гориво за отоплителния сезон. Според изискванията температурата в стаите трябва да е най- малко 18 градуса, но обикновено е по-топло, заяви директорът на детска градина "Зорница" във Видин Светлана Петкова. От една година детските градини в града са на делегиран бюджет и всеки директор поема отговорността за отоплението и осигуряването на гориво за отопление през зимния сезон.

Изложбата "Пространства" (сценография и скулптура) представят трима млади творци в Монтана. Михаела Каменова, Ива Гикова и Ивайло Николов са амбицирани да покажат на местната публика нещо ново и различно. Откриването на експозицията е от 17:30 часа в Зала "Кутловица".

От началото на годината във Видинско велосипедисти са участвали в 12 катастрофи, петима души са били ранени, загинали няма
. Данните изнесоха от Областната дирекция на МВР във Видин по повод 6-и ноември, който е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя. Кампанията "С безопасно пътно превозно средство през зимата", която е в рамките на акция "Зима", продължава до 10-и ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55